2009. gada notikumu TOP
Pasaulē
2009. gada 29. decembris, 06:11

2009. gada notikumu TOP

Jauns.lv

Ziņu aģentūra „Associated Press” (AP) tradicionāli veikusi gada analīzi, izkristalizējot 10 šī gada populārākos jaunumus. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šoreiz topa galvgalī atrodas notikumi, kas saistīti ar krīzi un ASV prezidentu Baraku Obamu – tie tikai samainījušies vietām. Ja pirms gada vēlēšanas ASV ieņēma pirmo vietu reitingu tabulā, krīzi atstājot otrajā vietā, tad tagad bezdarbs un bažas par nākotni amerikāņu žurnālistus un redaktorus satraucis krietni vairāk par prezidenta inaugurāciju.

Pirmo reizi kopš 2001. gada jaunumu TOP 10 nav iekļuvusi Irāka – balsojums to ierindoja tikai 16. vietā. Tagad Irākas pozīcijas topā ieņēmusi Afganistāna. Aģentūra AP pirmo reizi gada notikumus ļāvusi vērtēt plašākai publikai, radot balsojuma sadaļu interneta vietnē „Facebook”. Šajā balsošanā piedalījās apmēram pusotrs tūkstotis cilvēku. Astoņos punktos viņu izvēlētie notikumi sakrita ar žurnālistu izvēli, tiesa, izvietojums gan bija atšķirīgs.   

AP notikumu desmitnieks:

1. Finanšu krīze

, kas turpinājās 2009. gadā, bija reti postoša ASV ekonomikai. Krīze nemazinājās par spīti tam, ka tās neitralizēšanā no federālā budžeta  tika ieguldīti 787 miljardi dolāru. Bezdarba līmenis veidoja 10 %, federālā budžeta deficīts sasniedza rekordu – 1,4 triljonu dolāru, biržu indeksi sasniedza zemāko atzīmi pēdējo 30 gadu laikā.

2. Baraka Obamas inaugurācija – pirmais tumšādainais ASV prezidents kļuvis par nācijas otro svarīgāko notikumu. Tiesa, pavisam drīz Baltā nama galvai, kura popularitāte pārsteidza ne tikai ASV, bet arī visu pasauli, nācās pilnībā saskarties ar grūtībām, kuras spēj radīt tik liela atbildība – cīņa ar nopietnām ekonomiskām problēmām un ambiciozās vēlēšanu programmas realizēšana dzīvē.

3. ASV veselības aprūpes sistēmas reform

a ir viena no Obamas galvenajām prioritātem, kas kļuva par skarbu un nebeidzamu strīdu cēloni ASV Kongresā, tāpat arī par iemeslu desmitiem tūkstošu amerikāņu vētrainiem protestiem

4. ASV autorūpniecības krīze, par kuras upuriem lielākā vai mazākā mērā kļuva tādi uzņēmumi kā „General Motors”, „Chrysler” un „Ford”. Pirmie divi iesniedza bankrota pieteikumu, GM vadītājs tika atstādināts no amata, „Chrysler” nācās vienoties par sadarbību ar itāļu „Fiat”. Atšķirībā no pārējiem diviem konkurentiem, „Ford”  bankrotu nepiedzīvoja, taču tā tirdzniecības apjomi visā pasaulē strauji kritās.

5. Cūku gripa

, kas prasījusi desmitiem miljonu pasaules iedzīvotāju dzīvības, ir atzīta par XXI gadsimta pandēmiju. ASV vien, saskaņā ar oficiālo statistiku, ar šo gripu saslimuši 50 miljoni cilvēku, 200 000 hospitalizēti un 10 000 miruši.

6. Afganistāna – uz šo valsti, par spīti lielajiem zaudējumiem, Obama grasās nosūtīt 30 000 karavīru lielus papildspēkus. Afganistānā notikušās vēlēšanas šogad bija visplašāk analizētas visā pasaulē, masveida pārkāpumu un vardarbības dēļ. Neņemot vērā starptautiskos iebildumus un pārmetumus, Hamids Karzajs prezidenta amatu ieguva vēl uz pieciem gadiem.

7. Maikla Džeksona nāve

50 gadu vecumā šogad viņa faniem bija vislielākais trieciens. Izmeklēšana liecina, ka Džeksons tika nogalināts, mirstot no medicīniskā preparāta „Propofol”  pārdozēšanas. Ka galvenais aizdomās turamais tiek minēt popmūzikas karaļa ārsts.

8. Apšaude ASV karabāzē Forthudā. Virsnieks musulmanis, kuram drīzumā bija jādodas uz Irāku, nogalināja 13 cilvēkus. Pēc tam viņš pats tika smagi ievainots. Tagad virsniekam draud mūža ieslodzījums. Izmeklētāji cenšas arī noskaidrot, vai bija iespējams iepriekš noskaidrot briesmu signālus, kas vēstīja par gaidāmo traģēdiju.

9. Seantora Edvarda Kenedija nāve

no smadzeņu vēža 77 gadu vecumā. Viņš pārdzīvoja savus trīs vecākos brāļus, to skaitā bijušo ASV prezidentu Džonu Kenediju, tāpat arī māsu Junisu, kura mira divas nedēļas pirms viņa. Edvards Kenedijs bija viens no pašiem cienījamākajiem senatoriem – kā demokrātu, tā arī republikāņu vidū.

10. „Brīnums virs Hudzonas” jeb pasažieru aviolainera, kuram pārstāja darboties abi dzinēji, avārijas nosēšanās Hudzonas upē Ņujorkā. Pilota – veterāna Česlija Salenbergera profesionalitāte izglāba visus 155 pasažierus un apkalpi.

Atšķirībā no AP darbiniekiem, „Facebook” lietotāji ziņas par Afganistānu un asinspirti Forthudā, novērtējuši daudz zemāk. To vietā pirmajā desmitniekā iekļautas ziņas par Irānu un par ASV vēsturē pirmās latīņamerikāņu izcelsmes tiesneses – sievietes Soņas Sotomajoras ievēlēšanu Augstākajā tiesā.  „Facebook” jaunumu reitings:

1. Obamas inaugurācija

2. Ekonomiskā krīze

3. Maikla Džeksona nāve

4. „Brīnums virs Hudzonas”

5. Cūku gripa

6. Veselības aprūpes reforma

7. Edvarda Kenedija nāve

8. ASV autorūpniecības krīze

9. Irāna

10. Soņas Sotomajoras ievēlēšana par ASV Augstākās tiesas tiesnesi.

kasjauns.lv