Pasaulē
2010. gada 20. janvāris, 11:46

Seula ir gatava dot triecienu Ziemeļkorejai, lai izjauktu kodoluzbrukumu

Jauns.lv

Dienvidkoreja dotu Ziemeļkorejai apsteidzošu triecienu, lai izjauktu jebkādu šīs komunistiskās valsts kodoluzbrukumu, trešdien paziņoja Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Kims Tējons.

"Mums būtu jādod trieciens nekavējoties, ja mēs atklātu skaidru nodomu uzbrukt Dienvidkorejai ar kodolieročiem," aģentūra "Yonhap" citē Kima Tējona teikto.

"Būtu par vēlu un kaitējums būtu pārāk liels, ja mums būtu jāatsit Ziemeļkorejas kodoluzbrukums."

Kims līdzīgi izteicās jau 2008.gadā, kad viņš bija Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs.

Toreiz Ziemeļkoreja reakcija bija sašutuma pilna un tā uz laiku izraidīja Dienvidkorejas amatpersonas no Seulas finansētā rūpniecības kompleksa Kesonā ziemeļos no stingri nocietinātās robežas.

Starptautiskie pūliņi panākt Ziemeļkorejas atgriešanos sešu pušu kodolatbruņošanās sarunās pagaidām devuši maz rezultātu.

Ziemeļkoreja izstājās no sarunām pagājušā gada aprīlī - mēnesi pirms otrā atombumbas izmēģinājuma, kas sekoja pirmajam 2006.gadā.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija pirmdien atkārtoja, ka tā neatgriezīsies sarunās ar ASV, Ķīnu, Dienvidkoreju, Krieviju un Japānu, kamēr netiks atceltas ANO sankcijas.

Ministrija arī atkārtoti pieprasīja sākt sarunas par miera līgumu, lai oficiāli izbeigtu 1950.-1953.gada karu.

ASV un Dienvidkoreja noraidījušas šīs prasības, norādot, ka Ziemeļkorejai vispirms jāatgriežas kodolatbruņošanās sarunās un jādemonstrē, ka tā nopietni apņēmusies likvidēt savas kodolprogrammas.

ASV valsts sekretāres palīgs Kurts Kempbels nākamā mēneša sākumā apmeklēs Japānu un Dienvidkoreju, lai apspriestu reģionālās drošības jautājumus, arī iespējas atsākt sešu pušu sarunas.

LETA