Pasaulē
2010. gada 23. janvāris, 12:07

Haiti valdība pārtrauc zemestrīcē izdzīvojušo cilvēku meklēšanu un glābšanu. VIDEO

Jauns.lv

Haiti valdība ir pārtraukusi zemestrīcē izdzīvojušo cilvēku meklēšanu un glābšanu, kuras gaitā no sagrauto ēku drupām ir izglābti vismaz 132 cilvēki, sestdien paziņoja ANO.

"Valdība ir pasludinājusi, ka meklēšanas un glābšanas fāze ir beigusies," paziņoja ANO Humāno lietu koordinācijas organizācija jaunākajā ziņojumā par situāciju Haiti pēc zemestrīces.

Šīs fāzes gaitā starptautiskās meklēšanas un glābšanas grupas izglābušas vismaz 132 cilvēku dzīvības. Piektdien Haiti galvaspilsētā Portoprensā no gruvešiem izglāba 84 gadus vecu sievieti un 22 gadus vecu vīrieti.

Postošā septiņu ballu zemestrīce Haiti notika 12.janvārī. Tajā gājuši bojā vismaz 111 499 cilvēki, bet ir izteikti pieņēmumi, ka galīgais upuru skaits var pārsniegt 200 tūkstošus.

Pēc zemestrīces pagaidu nometnēs dzīvo vairāk nekā 609,6 tūkstoši cilvēku. Iepriekš bija ziņots par 500 tūkstošiem pajumti zaudējušo 447 pagaidu nometnēs galvaspilsētā Portoprensā un tās apkaimē.

Zemestrīce ir sevišķi smagi skārusi piekrastes pilsētas Žakmelas centru Dienivdaustrumu departamentā. Rietumu departamentā tā skārusi 20 pilsētas, it īpaši valsts galvaspilsētu Portoprensu un Kabarē, Sitēsoleijas, Kruādebukē, Tabaras, Karefūras, Gresjē, Leoganas, Grangoavas, Ptigoavas, Delmā un Petjonvilas pilsētas.

Zemestrīces ietekme bija minimāla Nipas un Grandanse departamentos.

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka katastrofas skartajos rajonos ir ļoti nepieciešamas pagaidu mājvietas, ūdens, pārtika, medikamenti un medicīnas pakalpojumi, līķu maisi, masu kapi, izglītība un psiholoģisks atbalsts.

ASV Ģeoloģiskais dienests informēja, ka Haiti zemestrīce jau ir iekļuvusi vēsturē kā postošākā Amerikas reģionā upuru skaita ziņā. Iepriekš tāda bija 1970.gada Peru zemestrīce, kas prasījusi 70 tūkstošu cilvēku dzīvības.

VIDEO: Zemestrīcē cietušo skaits ir tik liels, ka slimnīcās nepietiek vietas

Kasjauns.lv/BNS