Ceļojumi uz oskarotāko filmu uzņemšanas vietām
Pasaulē
2010. gada 9. marts, 11:23

Ceļojumi uz oskarotāko filmu uzņemšanas vietām

Jauns.lv

Piedāvājam aplūkot portāla Daily Telegraph šā gada Oskariem nominēto filmu uzņemšanas vietas, sākot ar Ķīnu, kurā filmēts Avatars, beidzot ar “Trako sirdi (Crazy Heart)”, kas filmēta Meksikā.

Avatars (Avatar)

Neskatoties uz to, ka Avatars nesaņēma balvu kā labākā filma, tā tika nominēta deviņās kategorijās un ir kļuvusi par visu laiku ienesīgāko filmu. Darbība norisinās uz datoru radītas planētas Pandora. Bet filmēšana lielākoties norisinājās Havaju salās, bet Pandoras “Alleluja kalni” radās kādas Ķīnā esošas kalnu grēdas iespaidā. Dažādi tūrisma operatori piedāvā braucienus un ekskursijas uz šo reģionu.

Interesenti var ielūkoties šajās mājaslapās: www.chinaodysseytours.com, www.absolutechinatours.com, or www.tourchina.co.uk.

Tie, kas ceļo bez tūrisma operatoru palīdzības, kalnu no var sasniegt, braucot no Šanhajas ar vilcienu vai lidmašīnu. Kājām būs jāmēro aptuveni 50 kilometri, kas ļaus iepazīt apkārtni.

9.rajons (District 9)

9.rajons (District 9) tika filmēts Johannesburgā. Šī filma tika nominēta četriem Oskariem, tajā skaitā kā labākā filma un labākais adaptētais scenārijs.

Līdzīgi kā tiek piedāvātas graustu tūres Mumbaijā, virkne tūrisma kompāniju piedāvā apskatīt Johanesburgas nabadzīgākos rajonus: www.sowetotours.net and www.jozitours.co.za.

Apskates laikā iespējams paviesoties Nelsona Mandelas mājā un Hektora Pītersona muzejā. Daži varbūt vēlēsies piedalīties brīvprātīgo programmā Sovetvo pilsētā. Skatieties www.voluntours.co.za or www.volunteerabroad.com.

Dārgumiņš (Precious)

Veidota pēc amerikāņu rakstnieka Safīra (Sapphire) noveles “Push” motīviem, “Dārgumiņš (Precious)” stāsta par kādu korpulentu un neizglītotu 16 gadus vecu jaunieti, kura dzīvo kopā ar savu māti 1980.gadu Hārlemā un mēģina uzlabot savu dzīvi. Filma tika nominēta sešām balvām un MoNika (Mo’Nique) saņēma labākās otrā plāna aktrises balvu par lomu šajā filmā.

Kopš 1980.gadiem Hārlema piedzīvojusi sociālo un ekonomisko augšupeju pateicoties centieniem mazināt noziedzības līmeni. Hārlemā apskatāms vēsturiskais Apollo teātris, Studiju muzejs (Studio Museum), kurš veltīts Afrikāņu-Amerikāņu mākslai, kā arī ekskluzīvais Itāliešu restorāns “Rao's”.

Bēdīgi slavenie mērgļi (Inglorious Basterds)

Kventina Tarantino ierasti pikantā filma stāsta par diviem paralēli notiekošiem mēģinājumiem nogalināt nacistiskās Vācijas politisko līderi Ādolfu Hitleru 2.Pasaules kara laikā. Filma, kurā piedalās Breds Pits un Kristofers Valcs, tika nominēta astoņiem Oskariem, tajā skaitā labākās filmas un labākā režisora kategorijās.

Liela daļa filmēšanas notika Badšandaues pilsētā Vācijā netālu no robežas ar Čehiju. Tūristiem ir iespējas doties Tarantino pēdās un apskatīt Bēdīgi slavenajos mērgļos redzamās vietas. www.walksworldwide.com vai arī www.walking-in-germany.co.uk

Filmas radīšanas procesā izmantotas arī slavenās Bābelsbergas studijas Potsdamā. Par iespējām tās aplūkot skatieties šeit: www.filmpark-babelsberg.de.

Trakā sirds (Crazy heart)

Skota Kūpera „Trakā sirds” ieguva labākā aktiera balvu, kuru saņēma Džefs Bridžess. Filmēšana lielākoties notika Albukerkā, kas ir slavena ar savu starptautisko balonu fiestu, Santafē arhitektūru, lieliskiem muzejiem un pikantajiem ēdieniem.

Albukerkes Žurnālu paviljons (Journal Pavilion) tika izmantots koncerta ainu filmēšanai. Tuvākais pasākums tur notiks maijā, kad būs klausāms kantri mūzikas koncerts: www.livenation.com for tickets.

Augšup (Up)

Animācijas studijas Pixar jaunākā multene, kas saņēma Oskaru kā gada labākā animācijas filma, stāsta par misteru Fredriksenu – vecu vīru, kurš, izmantojot balonus, dodas lidojumā uz Dienvidāfriku.

Venecuēlas Eņģeļu ūdenskritumi un Kanaimas nacionālais parks iedvesmoja Pixar animatorus. Ekspedīcijas uz šo reģionu iespējams noorganizēt, izmantojot šo mājaslapu: www.angel-ecotours.com.

Sapieris (Hurt Locker)

Šā gada Oskaru ceremonijas uzvarētājs, Ketrīnas Bigelovas trilleris „Sapieris” saņēma balvas labākās filmas un labākā režisora kategorijās. Filma demonstrē ASV armijas sapieru komandas ikdienu Irākas kara laikā.

Pat vispārgalvīgākie ceļotāji domās divreiz pirms došanās uz Irāku. Gandrīz visu valstu valdības tūristiem neiesaka brīvdienās doties uz šo valsti, jo sevišķi uz bīstamākajām zonām: Bagdādi, Basru un Maisānas, Alanbāras un citām provincēm.

Tiesa gan, daži tūroperatori joprojām piedāvā braucienus uz šo valsti. Brauciena laikā iespējams apskatīt Bagdādi, Samāru, Erbilu, Babilonu un Basru.

Nopietns cilvēks (Serious Man)

Brāļu Koenu sarakstītā un režisētā filma stāsta par parastu amerikāni, kurš meklē dzīves jēgu. Fima tika nominēta diviem Oskariem labākās filmas un labākā scenārija kategorijās.

„Nopietnā cilvēka” darbība norisinās Minesotas štatā ASV un lielākoties filmēšana notika Blūmingtonas pilsētā. Šī pilsēta tika izvēlēta daudzo rančo tipa māju dēļ.

Lai pavadītu pāris nedēļas pašiem savā numuriņā šādā mājā, izmēģiniem kādu no šiem māju apmaiņas pakalpojumiem: www.homelink.org.uk, www.homeexchange.com and www.intervac.com

Aklā puse (The Blind Side)

Filma balstās uz patiesu stāstu par amerikāņu futbolistu Maiklu Oueru. Sandra Buloka par lomu šajā filmā saņēma Oskaru labākās aktrises kategorijā.

Vairāki tūrisma operatori piedāvā braucienus uz ASV, piedāvājot apskatīties arī Amerikas Nacionālās futbola līgas spēles: www.sportstraveltours.com and www.thesportingtraveller.com. Sezona sākas septembrī.

Izglītība (An Education)

Uz Lina Bārbera atmiņām balstītās britu drāmas, kuras scenāriju sarakstījis Niks Hornbijs, darbība norisinās pagājušā gadsimta sešdesmito gadu Londonā. Filma saņēma trīs nominācijas, tajā skaitā labākās filmas kategorijā.

Filmēšana notika Londonas rietumu rajonos: Ganersberijā, Īlingā un Ektonā. Galvenie apskates objekti šajos rajonos ir Īlingas studijas, kas ir vecākās pasaulē, Ektonas zemnieku tirgus un Čisvikas nams.

Kasjauns.lv/Foto: Bulls Press