Pasaulē
2010. gada 31. maijs, 08:45

Turpinās naftas noplūde no bojātā urbuma Meksikas līcī

Jauns.lv

Britu enerģētikas giganta "British Petroleum" (BP) pēdējais mēģinājums naftas noplūdes apturēšanai no bojātā urbuma Meksikas līcī tomēr izrādījies neveiksmīgs un naftas noplūde turpinās ar līdzšinējo intensitāti.

ASV prezidenta Baraka Obamas padomniece enerģētikas un klimata izmaiņu jautājumos Kerola Braunere svētdien atzina, ka noplūde Meksikas līcī ir "lielākā vides katastrofa" ASV vēsturē.

Pēc ekspertu aprēķiniem no 22.aprīlī sprādzienā bojātā urbuma dienā noplūst 12 000-19 000 barelu jēlnaftas. Meksikas līcī jau noplūduši 20-29,5 miljoni galonu naftas, piesārņojot Luiziānas štata piekrasti vairāk nekā 110 kilometru garumā.

Kaut arī sākotnēji ceturtdien likās, ka BP kārtējais mēģinājums aizvērt noplūdes vietu Meksikas līča dzelmē bijis veiksmīgs un tas apturējis apturējis naftas un gāzes izplūšanu, tomēr tagad ir kļuvis skaidrs, ka tas nav guvis panākumus.

"Trīs dienu laikā, mēģinot pēdējo stratēģiju, mēs neesam spējuši apturēt plūsmu no urbuma, tāpēc tagad mēs uzskatām, ir pienācis laiks ķerties pie nākošās stratēģijas," preses konferencē paziņoja BP rīkotājdirektors Dags Satls.

Inženieri šajās dienās sūknēja bojātajā urbumā aptuveni 30 000 barelus dubļu, lai apturētu naftas un gāzes plūsmu un aizcementētu urbumu.

Tomēr šie centieni izrādījušies neveiksmīgi. Jautāts, kāpēc mēģinājums nav izdevies, Satls sacīja: "Mēs to skaidri nezinām."

ASV prezidents Baraks Obama sacīja, ka ir satriekts un neapmierināts par pēdējā plāna neveiksmi.

Neskatoties uz virkni mēģinājumiem, iesaistot modernākās tehnoloģijas BP jau piecas nedēļas neizdodas apturēt naftas noplūdi.

BP un ASV federālās amatpersonas sestdien paziņoja, ka eksperti ķersies pie jaunas stratēģijas noplūdes apturēšanai, bet līdz tās uzsākšanai paies vismaz četras līdz septiņas dienas un nav garantijas, ka tā būs veiksmīga.

Jaunā stratēģija paredz ar zemūdens robotu palīdzību nogriezt sprādzienā sarautās un saliektās urbuma caurules, un virs tām uzmontēt naftas savākšanas ierīci, caur kuru jēlnafta plūstu līdz ūdens virsmai.

Roboti darboties okeāna dibenā, nepilnus divus kilometrus zem vietas, kur naftas platformā notika sprādziens.

Tomēr BP jau tagad brīdina, ka, pat ja jaunā stratēģija būs veiksmīga, tādā veidā būs iespējams ierobežot tikai lielāko daļu no noplūdes.

Britu enerģētikas gigants "British Petroleum" (BP) piektdien paziņoja, ka Meksikas līča apjomīgās naftas noplūde uzņēmumam izmaksājusi jau 930 miljonus dolāru (532,89 miljonus latu).

"Līdz šim brīdim izmaksas sasniegušas aptuveni 930 miljonus dolāru, šajā summā iekļauta arī piesārņojuma savākšana, lokalizācija, pabalsti [Meksikas] līča štatiem, prasību apmierināšana un federālās izmaksas," teikts kompānijas paziņojumā. "Vēl ir pāragri aplēst citas iespējamās izmaksas un saistības šī incidenta sakarā."

Kopš katastrofas sākuma, kad 22. aprīlī Meksikas līcī nogrima BP īrētā naftas ieguves platforma, uzņēmuma tirgus vērtība kritusies par miljardiem dolāru.

Līdzās bažām par ekoloģisko katastrofu pieaug arī uztraukums par glābēju veselību. Vairāki cilvēki, kas iesaistīti naftas savākšanas darbos, jau nogādāti ārstniecības iestādēs.

Kā jau ziņots, eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas 20.aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena, naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī. Kopš tā laika ik dienas līcī noplūst tūkstošiem barelu naftas.

Kasjauns.lv/LETA