Pasaulē
2010. gada 9. jūnijs, 13:25

Jaunzēlande - miermīlīgākā valsts pasaulē

Jauns.lv

Ietekmīgā britu nedēļas žurnāla "Economist" analītikas nodaļas "Economist Intelligence Unit" jaunākajā pētījumā konstatēts, ka Latvija ir 54.miermīlīgākā valsts pasaulē.

Arī pērn Latvija "Pasaules miera indeksā" ("Global Peace Index") ieņēma 54.vietu.

Labākus rezultātus uzrādījusi Lietuva, kas salīdzinājumā ar pagājušo gadu pakāpusies no 43. līdz 42.vietai, un indeksa sastādītāji norāda, ka labāku rezultātu sasniegšanu kavējusi ekonomikas recesija un ar to saistītā politiskā spriedze.

Savukārt ievērojamu kritumu - no 38. līdz 46.pozīcijai - piedzīvojusi Igaunija. Pētījuma autori skaidro, ka šīs Baltijas valsts reitings samazinājies saistībā ar vardarbīgu demonstrāciju draudiem un slepkavību skaita pieaugumu.

Par vismiermīlīgāko pasaules valsti 149 valstu konkurencē jau otro gadu pēc kārtas atzīta Jaunzēlande. Tai pirmajā desmitniekā seko Īslande, Japāna, Austrija, Norvēģija, Īrija, Dānija, Luksemburga, Somija un Zviedrija.

Savukārt par vismazāk miermīlīgo pasaules valsti tāpat kā visos iepriekšējos pētījumos atzīta Irāka. "Pasaules miera indeksa" pēdējā desmitniekā iekļuvusi arī Ziemeļkoreja, Kongo Demokrātiskā Republika, Čada, Gruzija, Krievija, Izraēla, Pakistāna, Sudāna, Afganistāna un Somālija.

ASV ierindojušās visai zemajā 85.vietā, pat atpaliekot no Ķīnas, kas atrodas 80.pozīcijā.

Kopumā "Pasaules miera indeksa" autori secina, ka pēdējā gada laikā pasaule kļuvusi mazāk miermīlīga, kaut gan aktīvu bruņotu konfliktu skaits ir sarucis. Turklāt lielākie uzlabojami vērojami Āfrikā, savukārt situācija īpaši pasliktinājusies Latīņamerikā un Dienvidāzijā.

Pirmo reizi šāds pētījums tika veikts 2007.gadā, un sākotnēji tas aptvēra 140 pasaules valstis. Pētījumā valstis tiek izvērtētas pēc 23 kritērijiem, tādiem kā vardarbības līmenis, organizētās noziedzības līmenis, militārie izdevumi, demokrātijas attīstība, atklātība, izglītības līmenis un labklājība.

BNS