Pasaulē
2010. gada 26. jūnijs, 11:36

Lukašenko draud pārtraukt Krievijas gāzes tranzītu caur Baltkrieviju

Jauns.lv

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piektdien paziņoja, ka Krievijas dabasgāzes un naftas tranzīts caur Baltkrieviju tiks pārtraukts, ja Krievijas gāzes eksporta monopolkompānija "Gazprom" tuvākās diennakts laikā nesamaksās par tranzīta pakalpojumiem.

"Vēlreiz brīdinu [Baltkrievijas] valdību: ja "Gazprom" pilnā apmērā tuvākajā diennaktī nesamaksās par [tranzīt]pakalpojumiem, ir jāpārtrauc jebkādi pakalpojumi Krievijas Federācijai ogļūdeņražu izejvielu - naftas un gāzes - transportēšanā," sacīja Lukašenko sanāksmē ar valdības locekļiem.

Savukārt "Gazprom" oficiālais pārstāvis Sergejs Kuprijanovs, komentējot šo Lukašenko paziņojumu, žurnālistiem Maskavā teica, ka saskaņā ar esošo līgumu "Gazprom" Baltkrievijai neko nav parādā.

Tomēr Kuprijanovs piebilda, ka "Gazprom" ar Baltkrieviju ir saskaņojis līguma pielikumu, kas paredz šogad paaugstināt maksu par Krievijas gāzs tranzītu, taču šis pielikums vēl nav parakstīts.

Vēlāk preses konferencē Maskavā "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers teica, ka līguma pielikums tikšot parakstīts tuvākajā laikā. Viņš sacīja, ka ceturtdienas vakarā "Gazprom" pārstāvji apspriedušies ar Baltkrievijas valdības un gāzes cauruļvadu kompānijas "Beltransgaz" pārstāvjiem.

"Mēs fiksējām, ka mums ir progress, nav principiālu nesaskaņu. Mēs ceram, ka šis pielukums tiks parakstīts tuvākajā laikā," sacīja Millers.

Krievijas gāzi tranzītā caur Baltkrieviju saņem arī Lietuva, taču gadījumā, ja tā nevarēs saņemt Krievijas gāzi caur Baltkrieviju, tad Lietuva gāzi varēs importēt no Latvijas.

Ceturtdien "Gazprom" samaksāja Batkrievijai 228 miljonus ASV dolāru (129 miljonus latu) par gāzes tranzīta pakalpojumiem, savukārt Baltkrievija uzskata, ka "Gazprom" parāds bija 260 miljoni dolāru (147 miljoni latu).

Savukārt Baltkrievija trešdien Krievijas gāzes koncernam "Gazprom" pilnībā nomaksāja 187 miljonus ASV dolāru (106 miljonus latu) lielo parādu par gāzi. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pirmdien uzdeva dabasgāzes eksporta monopoluzņēmumam "Gazprom" no šīs nedēļas samazināt gāzes piegādes Baltkrievijai par 85%, jo Baltkrievija nebija nomaksājusi parādu. Katru dienu "Gazprom" samazināja gāzes piegādi par aptuveni 15%, līdz Baltkrievija samaksāja parādu.

Ceturtdien "Gazprom" gāzes piegādi Baltkrievijai atsāka parastā apmērā.

BNS