Pasaulē mazākā meitene cieš no ārkārtīgi retas slimības
Pasaulē
2010. gada 28. jūnijā, 10:06

Pasaulē mazākā meitene cieš no ārkārtīgi retas slimības

Jauns.lv

Mazā Šarlote Gārsaida, tāpat kā citi bērni divu gadu vecumā, mīl rotaļāties ar lellēm. Bet ar savu 55 centimetrus garo augumu viņa ir īsāka pat par dažām savām lellēm.

Pasaulē mazākā meitene cieš no ārkārtīgi retas sli...

­

Šarlote ar vecākiem un trim vecākajām māsām
Šarlote ar vecākiem un trim vecākajām māsām

Meitenītei ir reta slimība, kas piemeklējusi vien aptuveni 100 cilvēkus pasaulē. Kādā Lielbritānijas piejūras ciematiņā dzīvojošā mazule ir uz pusi īsāka, nekā viņas vecumā vajadzētu būt un ārsti pieļauj, ka meitenīte vairs neaugs.

Viņas mamma, 28 gadus vecā Emma Ņūmane stāsta: “Mūsu meitai ir reta saslimšana, bet ārsti nespēj noteikt precīzu diagnozi. Iespējams, Šarlote ir vienīgā meitene pasaulē, kurai ir šāds dvarfisma paveids.”

Emma un viņas 24 gadus vecais draugs Skots Gārsaids stāsta, ka pēc meitas piedzimšanas nav zinājuši, ka ar viņu četras nedēļas pirms paredzētajām dzemdībām piedzimušo mazuli kaut kas nav kārtībā: “Mēs nedomājām, ka viņa ir savādāka par pārējiem jaundzimušajiem,” Emma stāsta portālam Mail Online.

“Mēs tikai redzējām, ka viņa ir ļoti maziņa. Mūsu meita bija tik maza, ka vienīgās drēbes, kas Šarlotei derēja, bija ņoģērbtas lellēm. Tad ārsti paziņoja, ka Šarlotei ir nopietnas veselības problēmas, bet viņi nebija pārliecināti par precīzu diagnozi.”

Trīs mēnešus vēlāk ģenētiķi diagnosticēja dvarfismu. Šarlote nevar pati ēst un sagremot pārtiku, tāpēc viņai kuņģī izveidota atvere, kurā ievadīta caurulīte pa kuru viņa tiek barota ar pienu. Dzimšanas brīdī viņa svēra 450 gramus, bet divu gadu vecumā ir sasniegusi normālu jaundzimušo svaru – 3,3 kilogramus. Mamma stāsta, ka Šarlote pa caurulīti tiek barota vismaz 11 stundas dienā.

Šarlotei ir trīs vecākās māsas: 13 gadus vecā Hloja, 10 gadus vecā Sabrina un sešgadīgā Sofija. “Nevienai no Šarlotes māsām nav dvarfisma simptomu, bet viņas ļoti mīl savu mazo māsiņu,” stāsta Emma.

Viens no lielākajiem izaicinājumiem šobrīd ir došanās laukā no mājas, kur mazajai meitenei tiek veltīta pastiprināta uzmanība. Emma stāsta, ka cilvēku skatieni un ziņkārība bieži vien ir neizturama: “Cilvēki vienkārši blenž uz mums. Daudz labāk būtu ja viņi nāktu un runātu ar mums.”

Šobrīd Šarlote ir sākusi rāpot, bet lai viņa varētu staigāt, būs nepieciešama Ahileja saišu operācija. “Viņa ir laimīgs bērns, kurš divas reizes nedēļā dodas uz privātu bērnudārzu. Mēs ceram, ka pēc dažiem gadiem viņa varēs doties arī normālā skolā,” stāsta māte Emma.

1.	Emma un Skots kopā ar divus gadus veco Šarloti

Pasaulē mazākā meitene

Kasjauns.lv/Foto:Bulls Press

­

Tēmas