Pasaulē
2016. gada 28. jūnijs, 23:24

Izraudzītas četras jaunās ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalstis

Jauns.lv

ANO Ģenerālā asambleja otrdien ievēlējusi Bolīviju, Etiopiju, Zviedriju un Kazahstānu par Drošības padomes nepastāvīgajām dalībvalstīm, bet par atlikušo vietu vēl sacenšas Itālija un Nīderlande.

Bolīvija, Etiopija un Zviedrija jau pirmajā balsojuma kārtā savāca nepieciešamās divas trešdaļas balsu Ģenerālajā asamblejā, kurā ir pārstāvētas 193 valstis.

Kazahstāna tika ievēlēta otrajā kārtā, savācot vairāk balsu nekā Taizeme.

Par piekto vietu sacenšas Nīderlande un Itālija un nevienai no abām valstīm otrajā kārtā neizdevās savākt pietiekamu balsu skaitu, tāpēc tiek rīkota trešā kārta.

Šogad, ievērojot reģionu rotācijas principu, viena vieta bija atvēlēta Āfrikas valstīm, viena Āzijas un Klusa okeāna reģionam, viena Latīņamerikai un Karību jūras valstīm un divas Rietumeiropai vai citām valstīm.

Itālija, Nīderlande un Zviedrija sacentās par divām Rietumeiropai atvēlētajām vietām, bet Taizeme un Kazahstāna konkurēja uz Āzijas un Klusa okeāna reģiona vietu.

Piecas ievēlētās valstis uz divu gadu termiņu dalību ANO Drošības padomē sāks nākamā gada 1.janvārī.

ANO Drošības padomē ir piecas pastāvīgās dalībvalstis - ASV, Francija, Krievija, Ķīna un Lielbritānija, un tām ir veto tiesības.

Drošības padomē ir arī desmit nepastāvīgās dalībvalstis. Angolas, Jaunzēlandes, Malaizijas, Spānijas, un Venecuēlas termiņš ir uz 2015.un 2016.gadu, bet Ēģiptes, Japānas, Senegālas, Ukrainas un Urugvajas - uz 2016.un 2017.gadu.

BNS