Pasaulē
2010. gada 1. oktobris, 16:37

Somijā ievieš pasaulē bargākos smēķēšanas ierobežojumus, lai pilnībā izskaustu tabakas lietošanu

Jauns.lv

Somijā piektdien stājušies spēkā pasaulē stingrākie smēķēšanas noteikumi, kuru nolūks ir tuvākajās desmitgadēs pilnībā izskaust smēķēšanu un tabakas lietošanu.

Jaunais likums, kura mērķis ir nepieļaut, lai bērni un jaunieši sāk smēķēt, paredz bargus sodus par tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgām personām, tostarp brīvības atņemšanu līdz sešiem mēnešiem. Savukārt jauniešiem, kas jaunāki par 18 gadiem, saskaņā ar jauno likumu būs aizliegts pie sevis glabāt tabakas izstrādājumus.

Likums arī aizliedz smēķēt masu pasākumu norises vietās, automašīnās, kurās atrodas nepilngadīgas personas un citās vietās, kurās uzturas bērni un jaunieši, kā arī pārdot vai iegādāties tabakas produktus internetā.

Smēķēšanas izskaušanas projekta nākamajā posmā, kas tiks īstenots 2012.gadā, paredzēts aizliegt tabakas produktu izstādīšanu veikalos, bet 2015.gadā Somijā plānots aizliegt cigarešu automātus.

Tabakas kompānijas, tostarp "Philip Morris" ir saniknotas par Somijas valdības lēmumu, sevišķi par plānu aizliegt izstādīt tabakas izstrādājumus veikalos. "Philip Morris" ir nosūtījusi attiecīgas sūdzības Somijas tieslietu kancleram, norādot, ka valdības iecere pilnībā izskaust smēķēšanu nav reāla un ka smēķētājiem būs liegta izvēles iespēja, ja tabakas produkti nebūs redzami veikalu vitrīnās.

Savukārt Somijas valdība šo kaitīgo ieradumu ir apņēmusies pilnībā iznīdēt līdz 2040.gadam.

BNS