2010. gada 11. decembris, 02:43

ASV valdība apsvēra uzbrukumu somāļu pirātu nolaupītajam kuģim "Faina"

Jauns.lv

ASV valdība apsvēra iespēju veikt militāru uzbrukumu somāļu pirātu nolaupītajam kuģim "Faina", kura kravā atradās no Ukrainas sūtīta bruņutehnika, liecina vietnē "WikiLeaks" publiskotā ASV diplomātiskā sarakste.

2008.gada septembrī Somālijas pirātu nolaupītā kravas kuģa "Faina" apkalpē bija arī Latvijas iedzīvotājs Jevgēņijs Grigorjevs, kā arī trīs Krievijas pilsoņi un 17 Ukrainas pilsoņi.

ASV Valsts departaments slepenā vēstījumā 2008.gada 27.septembrī informēja virkni diplomātisko misiju, tostarp vēstniecības Rīgā, Kijevā, Maskavā, par kuģa nolaupīšanu un deva rīkojumus par diplomātu tālāko darbību.

Ziņojumā reģionālajām diplomātiskajām misijām likts paust attiecīgo valstu amatpersonām ASV līdzjūtību un bažas par kuģa "Faina" apkalpes locekļu drošību un labklājību.

Amerikāņu diplomātiem arī vietējām amatpersonām jāsniedz informācija par kuģa kravā esošo bruņojumu un jāskaidro, ka tā nonākšana teroristu rokās rada ievērojamus reģionālus drošības draudus.

ASV diplomātiskajai misijai Kijevā, Rīgā un Maskavā uzdots noskaidrot vietējo amatpersonu nostāju iespējamas ASV militāras rīcības gadījumā, lai nepieļautu "Faina" kravas izkraušanu Somālijā.

"Šāda iejaukšanās varētu nozīmēt kuģa vai izkraušanas aprīkojumu apšaudīšanu, vai arī kuģa ieņemšanu," teikts ziņojumā.

ASV diplomāti norāda, ka militārs uzbrukums tiktu pielietots tikai kā pēdējais līdzeklis, lai nepieļautu kravas izkraušanu pirātu bāzē, tomēr ASV rezervē sev tiesības nepieciešamības gadījumā veikt tūlītēju uzbrukumu.

"Mēs, protams, apzināmies, ka kuģa ieņemšana rada risku apkalpes locekļu dzīvībai, tāpēc mēs esam īpaši ieinteresēti Krievijas, Latvijas un Ukrainas viedoklī par šādiem pasākumiem, ja tāda vajadzība radīsies," teikts ziņojumā.

Savukārt 2008.gada 2.oktobrī sūtītā slepenajā ziņojumā ASV vēstniecība Nairobi informē diplomātiskās misijas Maskavā, Kijevā un Parīzē par Ukrainas kuģa "M/V Faina" nolaupīšanu pie Somālijas krastiem un tā kravas - 33 Ukrainā ražotu tanku "T-72", munīcijas un militārā aprīkojuma - nonākšanu pirātu rokās.

Vēstniecība norāda, ka tanki paredzēti Dienvidsudānas valdībai un Kenijas valdība jau kopš 2007.gada organizē Ukrainas tanku sūtījumus Dienvidsudānas valdībai, kas ir "slikti glabāts noslēpums".

Kuģa nolaupīšana un atklātībā nonākušās ziņas par tā kravu nostādījušas Kenijas valdību neērtā stāvoklī, vietējām amatpersonām nākot klajā ar tūlītējiem paziņojumiem, ka krava paredzēta Kenijas armijai.

Tomēr, kā ASV diplomātiem Nairobi apliecināja Austrumāfrikas jūrnieku palīdzības programmas pārstāvis Endrū Mvangura, militārās tehnikas sūtījums paredzēts Dienvidsudānas valdībai, ko apstiprina arī izlūkošanas dati.

Kenijas Aizsardzības ministrijai kopš 2007.gada ir liela loma Dienvidsudānas valdības apbruņošanā ar militāro tehniku no Ukrainas. Bruņojums tiek izkrauts Mombasas ostā un pa dzelzceļu nosūtīts uz Ugandu un pēc tam uz Dienvidsudānu.

Kenijas armijas vadība amerikāņu diplomātiem esot paudusi neapmierinātību par šo shēmu, taču rīkojums par tās veikšanu nāk no "pašas augšas" - Kenijas prezidenta Mvai Kibaki.

Diplomāti norāda, ka pasaules pievērstās uzmanības dēļ bruņojums, ja to Somālijas pirāti izlaidīs no savām rokām, netiks nosūtīts uz plānoto galamērķi, bet drīzāk kādu laiku tiks uzglabāts kādā Kenijas militārajā bāzē, līdz pasaules uzmanība aprims.

Kaut arī nav ieviests neviens ieroču tirdzniecības embargo pret Dienvidsudānu, Sudānā noslēgtais Visaptverošais miera līgums nosaka, ka iesaistītās puses pēc pamiera pasludināšanas "apņemas samazināt bruņoto spēku lielumu".

Kā jau LETA ziņoja, ar Belizas karogu kuģojošais kuģis "Faina" tika nolaupīts 2008.gada 25.septembrī līdz ar 20 vīru apkalpi un no Ukrainas sūtītu kravu, kurā bija 33 padomju laiku tanki "T-72" un citi ieroči.

Nolaupītāji kuģi atbrīvoja 2009.gada februārī pēc 3,2 miljonu dolāru (1,7 miljonu latu) izpirkuma maksas saņemšanas.

"Faina" nolaupīšana piesaistīja starptautiskās sabiedrības uzmanību ne vien ar militāro kravu, bet arī ar reģionālo strīdu par tanku galamērķi.

Kenija apgalvoja, ka tā esot nopirkusi tankus no Ukrainas savai armijai, taču ārvalstu diplomāti apliecināja, ka ieroči bijuši paredzēti Dienvidsudānai, un tas nostāda Nairobi neērtā situācijā, jo tā pildīja starpnieka funkcijas sarunās par mieru šajā reģionā pie savas ziemeļrietumu robežas.

LETA