Pasaulē
2011. gada 20. janvāris, 01:12

Lukašenko inaugurācijas ceremonija notiks piektdien

Jauns.lv

Aizvadītā gada nogalē atkārtoti pārvēlētais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko amata zvērestu nodos piektdien, 21.janvārī, informē viņa birojs.

"Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējušā Aleksandra Lukašenko inaugurācijas ceremonija notiks 2011.gada 21.janvārī," teikts trešdien izplatītajā paziņojumā.

Protestējot pret prezidenta vēlēšanās it kā notikušo falsifikāciju un Lukašenko pārvēlēšanu, Minskas ielās 19.decembra vakarā izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu, no viņiem aptuveni 600 - arī opozīcijas virzītie prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti - tika arestēti un notiesāti līdz 15 diennaktīm cietumā.

Šāda baltkrievu varasiestāžu rīcība izpelnījās asu Eiropas Savienības (ES) nopēlumu un brīdinājumus par iespējamu atkārtotu liegumu Lukašenko un viņa sabiedrotajiem iebraukt bloka teritorijā.

Arī ASV šobrīd izvērtē iespēju piemērot Baltkrievijai ekonomiskas vai finanšu sankcijas, kā arī ierobežot atbildīgo amatpersonu ceļošanas brīvību.

Tikmēr ielūgums Baltkrievijas ārlietu ministram Sergejam Martinovam piedalīties nākamajā mēnesī Minhenē gaidāmajā drošības jautājumiem veltītajā konferencē nav atsaukts.

Analītiķi norāda, ka laikā, kad no starptautiskās sabiedrības izskan asa kritika un iespējama sankciju noteikšana, Lukašenko cenšas nostiprināt savas pozīcijas.

"Baidoties no Rietumu reakcijas attiecībā uz vēlēšanām un iespējamām prasībām rīkot jaunas vēlēšanas, Lukašenko cenšas padarīt likumīgu savu pilnvaru termiņu," skaidro neatkarīgais Baltkrievijas analītiķis Pāvels Bikovskis.


LETA