Pasaulē
2011. gada 2. februāris, 20:08

Sadursmēs Kairā vismaz 500 ievainoto

Jauns.lv

Sadursmēs, kas trešdien Kairas centrā esošajā Brīvības laukumā sākās starp Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka atbalstītājiem un pretiniekiem, cietuši vismaz 500 cilvēki, no notikuma vietas ziņo aculiecinieki un aģentūras AFP reportieri.

Abu pušu pārstāvji sāka viens otru apmētāt ar akmeņiem. Vissīvākās sadursmes notika Ēģiptes Senatnes muzeja priekšā. Vairākas grupas iesaistījās dūru cīņās, bet daži kautiņa dalībnieki izmanto mietus. Iestājoties krēslai, tika saņemtas ziņas, ka izmantoti arī Molotova kokteiļi.

Aģentūra AFP ziņo, ka vairākas pudeles ar degmaisījumu nokritušas Ēģiptes Senatnes muzeja pagalmā. Lai neļautu pūlim iekļūt muzejā, karavīri ap ēku izveidoja dzīvo ķēdi.

Atsevišķi Mubaraka atbalstītāji sāka no tuvējo ēku jumtiem mest betona blokus.

Sākotnēji armija, kas ielenkusi laukumu, tieši notikumos neiesaistījās, taču, sadursmēm kļūstot arvien sīvākām, raidīja gaisā brīdinājuma šāvienus.

Tikmēr opozīcija apgalvo, ka demonstrantiem uzbrukuši civilā tērpti policisti. Iekšlietu ministrija šos paziņojumus ir kategoriski noliegusi.

Vienlaikus izskanējuši apgalvojumi, ka sadursmes organizējusi valdošā Nacionāldemokrātiskā partija (NDP), un Mubaraka pretinieki AFP reportierim parādīja četras NDP biedru kartes, kuras esot atņemtas uzbrucējiem.

Vairāki no Mubaraka atbalstītājiem bija ieradušies jāšus uz zirgiem un kamieļiem.

Vismaz sešus no jātniekiem opozīcijas atbalstītāji ielenca, norāva zemē un piekāva ar mietiem. Pēc tam asiņojošie Mubaraka atbalstītāji, no kuriem viens bijis bezsamaņā, aizvākti no laukuma, ziņoja AFP korespondents. Notikuma vietā redzamas lielas asins paltis.

Kāds cits aģentūras korespondents ziņo, ka opozīcijas aktīvisti citviet no Mubaraka atbalstītāju pūļa pa vienam izrāvuši vismaz 30 cilvēkus, kurus piekāvuši, bet pēc tam nodevuši armijai.

Sadursmes nav rimušās arī pēc saulrieta, un armija pūļa izklīdināšanai sākusi izmantot ūdensmetējus.

Trešdienas vakarā tika saņemtas ziņas, ka uz opozīcijas aktīvistiem izšauta arī asaru gāze.

Tomēr pagaidām nav skaidrs, kas par to atbildīgs, jo policija, kas iepriekš pret protestētājiem vērsa asaru gāzi, ielās nav manāma.

Tajā pašā laikā mediķi ziņo, ka trešdienas sadursmēs Kairas centrā jau ievainoti vismaz 500 cilvēku.

"Tikai šeit bijuši vismaz 500 ievainoto," aģentūrai AFP sacīja ārsts, kurš sniedz medicīnisko palīdzību improvizētajā hospitālī, kas izveidots pie Brīvības laukuma.

Tomēr pārējie ievainoto, domājams, nogādāti citās slimnīcās, norāda mediķi.

Tiek lēsts, ka kopš nemieru sākuma 25.janvārī, dzīvību zaudējuši vismaz 300 cilvēki, bet vairāk nekā 3000 guvuši ievainojumus.

Sadursmes sākās ap plkst. 15.00, neilgi pēc tam, kad armija aicināja demonstrantus Brīvības laukumā izklīst.

Otrdien simtiem tūkstošu demonstrantu Kairas ielās pieprasīja Mubaraka atkāpšanos. Aptuveni 2000 no viņiem, nepakļaujoties komandantstundai, arī nakti uz trešdienu pavadīja Brīvības laukumā, kas kļuvis par jau deviņas dienas ilgstošo nemieru epicentru.

Taču trešdien galvaspilsētas ielās izgāja tūkstošiem Mubaraka atbalstītāju. Pilsētā notika vairāki prezidenta atbalsta mītiņi, kuru dalībnieki norādīja, ka Mubaraks garantē stabilitāti laikā, kad pieaug vispārējā nedrošība. Režīma atbalstītāji savus pretiniekus pasludināja par "nodevējiem" un ārvalstu "aģentiem".

Tikmēr kāds aculiecinieks apgalvo, ka redzējis, kā Mubaraka atbalsta demonstrāciju organizētāji dalījuši to dalībniekiem 100 Ēģiptes mārciņu (aptuveni 8,4 latu) banknotes, taču šīs ziņas pagaidām nav guvušas apstiprinājumu.

Prezidenta pretinieki sāka veidot barikādes, lai neļautu režīma atbalstītājiem iekļūt Brīvības laukumā, taču uzbrucēju bija pārāk daudz un tie sāka atspiest opozīcijas demonstrantus, kas nonākuši pilnīgā ielenkumā.

Televīzijas kanāls CNN ziņo, ka laukumu vairs nav iespējams pamest.

Vairāki opozīcijas atbalstītāji sarunā ar CNN žurnālistiem izteikuši bažas, ka var sākties asinspirts.

Abu naidīgo pušu demonstrācijas notiek arī Aleksandrijā, kur sadursmēs otrdienas vakarā tika ievainoti desmitiem cilvēku. Demonstrācijas trešdien pagaidām notiek mierīgi, taču gaisotne ir ļoti saspīlēta, ziņo CNN.

Kā ziņots, Mubaraks uzrunā tautai otrdienas vakarā paziņoja, ka septembrī paredzētajās vēlēšanās nekandidēs uz vēl vienu prezidentūras termiņu, taču viņš atteicies atkāpties nekavējošies, kā to pieprasa opozīcija.

Lielākā opozīcijas kustība - islāmistu grupējums "Musulmaņu brālība" - paziņojusi, ka tūlītējai Mubaraka demisijai "nav alternatīvas", noraidot prezidenta piedāvājumu atstāt valsts vadību, kad beigsies viņa pašreizējais pilnvaru termiņš.

Piektdien, kas ir opozīcijas noteiktais galīgais datums Mubaraka demisijai, paredzēta kārtējā masu demonstrācija.

Arī starptautiskā sabiedrība, tostarp ASV un Eiropas Savienība (ES), aicinājusi Mubaraku rīkoties, "cik ātri vien iespējams", tādējādi ļaujot noprast, ka viņam nāktos drīzumā savu amatu atstāt, lai nodrošinātu "mierīgu varas nodošanu".

Tikmēr valsts aģentūra MENA ziņo, ka parlamenta darbs ir apturēts, līdz tiks izmeklētas apsūdzības par pagājušā gadā notikušo vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Valdība arī paziņojusi, ka tiks saīsināta jau tā plaši ignorētā komandantstunda. Daļēji atjaunota arī piekļuve internetam, kas tika bloķēta pirms pagājušās piektdienas protestiem.

Tomēr bankas un skolas joprojām ir slēgtas, bankomāti nestrādā un benzīna uzpildes stacijās sākusi beigties degviela.

Pie maiznīcām un lielveikaliem veidojas garas rindas, jo pārtikas tirgotāji sākuši ierobežot vienam pircējam pārdodamo preču daudzumu.


LETA