ASV un ES apspriež militāras operācijas iespēju pret Kadafi
Pasaulē
2011. gada 1. marts, 15:05

ASV un ES apspriež militāras operācijas iespēju pret Kadafi

Jauns.lv

ASV un to Eiropas sabiedrotie turpina aktīvas konsultācijas par pasākumiem pret Lībijas līderi Muamaru Kadafi un uzsver, ka tiek izskatītas "visas iespējas", ieskaitot militārus triecienus, lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu visā Lībijas gaisa telpā un nemiernieku apbruņošanu.

Kadafi režīmam turpinot pielietot spēku pret civiliedzīvotājiem un veicot aviācijas uzlidojumus opozīcijas atbalstītājiem, rietumvalstu veiktu gaisa triecienu iespējai atbalstu pauž arī Lībijas opozicionāri.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons pirmdien Londonā uzsvēra, ka briti "uzņemas vadību" pasākumos "neleģitīmā" Kadafi režīma izolēšanā, un neizslēdza arī militāras akcijas.

"Mēs nedrīkstam pieļaut, ka šis režīms pielieto militāru spēku pret savu tautu. Šajā kontekstā esmu lūdzis aizsardzības ministram un aizsardzības spēku komandierim strādāt kopā ar mūsu sabiedrotajiem, lai izstrādātu lidojumu aizlieguma zonas plānus," parlamenta apakšpalātā sacīja Kemerons.

Atbildot uz konservatīvo spēku deputāta jautājumu, vai tiek izskatīta iespēja apgādāt ar ieročiem Lībijas opozīciju, premjerministrs atbildēja, ka "tas noteikti ir apspriešanas vērts".

Arī Francijas premjerministrs Fransuā Fijons apstiprināja, ka "tiek izskatītas visas iespējas", ieskaitot lidojumu aizlieguma zonas izveidi. "Francijas valdība izvērtē arī militāras reakcijas iespējas," viņš piebilda.

Eiropas Savienības (ES) diplomātiskā dienesta vadītāja Ketrina Eštone apstiprinājusi, ka ES ar ASV pārstāvjiem apspriež lidojumu aizlieguma zonas izveidi, bet ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone norādīja, ka, "kamēr Lībijas valdība turpina apdraudēt un nogalināt lībiešus, netiek izslēgta neviena iespēja".

Pentagona pārstāvis paziņojis, ka Savienotās Valstis jau ir sākušas pārdislocēt savus Vidusjūras kuģus tuvāk Lībijas robežām, lai tie spētu adekvāti reaģēt, "kad lēmumi būs pieņemti".

Gan ASV, gan vairākas Eiropas valstis, ieskaitot Vāciju un Lielbritāniju, jau ir nosūtījušas savas kara lidmašīnas uz Lībijas tuksnesi, lai palīdzētu evakuēt no valsts cilvēkus. Kemerons arī apstiprinājis, ka viena no "C-130 "Hercules" lidmašīnām ir cietusi "nelielus postījumus pēc apšaudes ar vieglajiem šaujamieročiem".

Ja Krievija un Ķīna turpinās ANO Drošības padomē iestāties pret lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu, ASV un to Eiropas sabiedrotie var nolemt izmantot NATO spēkus, kā tas jau notika Dienvidslāvijas gadījumā, izteicies ASV Valsts departamenta pārstāvis Filips Kroulijs.

"Lidojumu aizlieguma zonas jautājums tiek aktīvi apspriests. Protams, mēs par to runājam ar sabiedrotajiem. Kā jūs to darītu? Acīmredzot NATO varētu būt visloģiskākā organizācija, kas spētu uzņemties šādu misiju," izteicās Kroulijs.

Šādas lidojumu aizlieguma zonas kontroli varētu veikt no britu karabāzes Kiprā, kā arī no Itālijas bāzes Sicīlijā.

Ārvalstu spēku militārs trieciens, neizvietojot karaspēku pašā Lībijas teritorijā šķiet pieņemams risinājums arī bijušajiem Kadafi režīma locekļiem, kas pārgājuši opozīcijas pusē.

"Ja Kadafi un viņa līdzgaitnieki nepārtrauks šos slaktiņus, tad mūsu draugi Dernā, Beidā, Kubā un Bengāzī ir pārliecināti, ka ir jāveic gaisa triecieni, nevienam [ārzemju] lidaparātam nepiezemējoties Lībijas teritorijā," telekanālam "Al Jazeera" pirmdien sacīja bijušais Lībijas iekšlietu ministrs Abdels Fatahs Juness al Obeidi, kurš atkāpās no sava amata pagājušajā nedēļā.

"Tie var nolaisties bāzē Itālijā vai uz lidmašīnu bāzes kuģiem. Nosēšanās Lībijā ir pieņemama tikai ārkārtas situācijās, tad tas būtu tikai dabiski. Piemēram, ja pilotam nāktos katapultēties, tad mēs viņu uzņemtu un aizsargātu," viņš piebilda.

Nepiekāpīgais pulkvedis Kadafi pirmdien paziņoja ABC, ka tauta viņu joprojām "mīl", un noliedza, ka galvaspilsētā Tripolē notiktu jebkādi protesti.

Neatkarīgi avoti gan ziņo pavisam pretējo, un ANO lēš, ka Tripolē ir nogalināti vairāki tūkstoši cilvēku, turklāt drošības situācija galvaspilsētā un tās apkaimē vairs neļauj starptautiskajām palīdzības organizācijām turpināt piegādāt nepieciešamos medikamentus un pārtiku.

"Galvenās bažas ir par Tripoli un valsts rietumiem, kur drošības situācijas dēļ ir ārkārtīgi grūti nokļūt," kanālam "Al Jazeera" pirmdien paziņoja ANO ārkārtas palīdzības koordinatore Valerī Amosa.

Kā LETA jau ziņoja, Amosa pirmdien paziņoja, ka bēgot no nemieriem, kas pārņēmuši Lībiju, Ēģiptē un Tunisijā pagājušās nedēļas laikā ieradušies vairāk nekā 100 000 cilvēku. Vēl aptuveni tūkstotis bēgļu sasniedzis Nigēru.

Vienlaikus viņa atzina, ka ziņas par bojāgājušo skaitu ir ļoti grūti iegūt, piebilstot, ka nemieru upuru skaits sniedzas simtos vai pat tūkstošos. Tajā pašā laikā ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns paziņojis, ka bojāgājušo skaits pārsniedzis tūkstoti.

LETA/Foto: EPA/LETA