Pasaulē
2011. gada 22. aprīlis, 17:24

BP piešķir vienu miljardu dolāru Meksikas līča atjaunošanai

Jauns.lv

Britu enerģētikas gigants BP ceturtdien paziņoja par viena miljarda dolāru (488 miljonu latu) piešķiršanu sākotnējiem Meksikas līča atjaunošanas projektiem pēc kompānijas īrētās naftas ieguves platformas sprādziena izraisītās ekoloģiskās katastrofas.

Kā norāda uzņēmuma pārstāvji, tas ir pirmais solis, sākot pildīt saistības par finansējuma piešķiršanu pilnīgai sabiedrisko resursu atjaunošanai, kas ietver arī tādus darbus kā piekrastes purvāju glābšanu un pludmaļu sakārtošanu.

Tikmēr ASV Tieslietu ministrija skaidro, ka šī apņemšanās neietekmē BP vai kāda cita uzņēmuma saistības attiecībā uz videi nodarītā kaitējuma kompensēšanu, taču viena miljarda dolāru lielā finansējuma piešķiršana ļaus atjaunošanas darbus sākt ātrāk.

Floridas, Alabamas, Misisipi, Luiziānas un Teksasas štats individuāli izraudzītu projektu īstenošanai saņems pa 100 miljoniem dolāru, bet atlikusī naudas summa tiks izlietota federālās valdības izvēlētajiem darbiem.

BP paziņojums par dāsnā finansējuma piešķiršanu izskanējis dienu pēc katastrofas pirmās gadadienas.

Kā ziņots, eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas pērn 20.aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī, aizsākot apjomīgu naftas noplūdi, kas izvērsusies par postošāko vides katastrofu ASV vēsturē.

LETA