Pasaulē
2011. gada 13. jūnijs, 09:14

Turcijas parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvar valdošā partija

Jauns.lv

Svētdien aizvadītajās Turcijas parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP), liecina neoficiālie rezultāti.

Taču, šķiet, ka premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana vadītajam politiskajam spēkam tomēr nav izdevies izcīnīt divu trešdaļu vairākumu, kas nepieciešams, lai veiktu solītos konstitucionālos grozījumus.

Kā liecina televīzijas kanālā "CNN Turk" publiskotie neoficiālie vēlēšanu rezultāti pēc vairāk nekā 95% balsu apkopošanas, par AKP nobalsojuši 50,3% vēlētāju, tādējādi partija plūkusi uzvaras laurus jau trešajās parlamenta vēlēšanās pēc kārtas.

Tikmēr lielākais opozīcijas spēks centriski kreisā Republikāniskā tautas partija (CHP) ierindojusies otrajā vietā ar 25,9% balsu, bet tai seko opozīcijā esošā Nacionālistiskās kustības partija (MHP) 13,1% balsu.

Šāds vēlēšanu iznākums garantē AKP pietiekamu vairākumu, lai varētu izveidot valdību bez citu partiju iesaistīšanas, taču tai pietrūcis tikai nedaudz, lai 550 deputātu lielajā parlamentā iegūtu 330 vietu vairākumu, kas vajadzīgs, lai varētu izdarīt izmaiņas valsts pamatlikumā bez citu partiju atbalsta.

Saskaņā ar "CNN Turk" aplēsēm AKP parlamentā ieguvusi 325 mandātus.

LETA