Pasaulē

Kardiologs: Iedzīvotājiem nepieciešams samazināt "sliktu tauku" lietošanu uzturā

Jauns.lv

Latvijā sirds un asinsvadu saslimšanu izraisīto nāves gadījumu skaits ir krietni lielāks nekā vidēji citās Eiropas valstīs, tāpēc nepieciešams samazināt "sliktu tauku" lietošanu uzturā, šodien diskusijā Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB) sacīja kardiologs asociētais profesors Gustavs Latkovskis.

Kardiologs: Iedzīvotājiem nepieciešams samazināt "...

Viņš norādīja, ka neveselīgs uzturs ir viens no iemesliem šādai situācijai Latvijā, tomēr iedzīvotājiem būtu arī kopumā jāievēro veselīgs dzīvesveids, lai mazinātu sirds un asinsvadu saslimšanu risku. Tāpat viņš pastāstīja, ka "ne visi tauki ir slikti un labi tauki ir jālieto uzturā".

LĀB par vislabākajiem taukiem uzskata zivs taukus, par ļoti labiem taukiem - olīveļļu, par labiem - kvalitatīvu rapšu eļļu un citas augu eļļas, tad seko dzīvnieku un piena tauki, bet vissliktākie ir transtauki, kas veidojas augu eļļu apstrādē, notiekot nepilnīgai hidrogenizācijai.

Latkovskis norādīja, ka Latvijas patērētājiem informācija par tauku saturu produktā bieži vien nav pieejama, tāpēc būtu nepieciešams noteikt, ka ražotājiem ir jāsniedz pilnīgāka informācija uz produktu marķējuma.

Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate pastāstīja, ka VM sadarbosies ar ražotājiem pašregulācijas ieviešanā, kas nozīmēs patērētāja informēšanu par preci. Tāpat ir plānota normatīvā akta izstrāde, kas noteiktu papildu marķējuma prasības pārtikas produktiem.

Arī Pārtikas un veterinārā dienesta novērtēšanas un reģistrēšanas centra direktors Gatis Ozoliņš sacīja, ka Latvijas iedzīvotāju diēta ir neatbilstoša un nesabalansēta. Savukārt dietoloģe Lolita Neimane aicināja domāt par to, kādus produktus patērēt, kā arī vairāk gatavot pašiem. "Nevar teikt, ka viss ir slikts, ir arī labi produkti, tikai ir jādomā, ko ēdam," sacīja Neimane.

Kā ziņots, LĀB vēstulē aicina Ministru prezidentu, zemkopības ministru un veselības ministru, sākot ar 2013.gadu, visiem produktiem ieviest prasības marķējumam, kurā tiek norādīts tauku sastāvs procentos, gramos un kalorijās, norādot kopējo tauku daudzumu un to veidu proporcionālo sadalījumu 100 gramos produkta, kā arī vārāmā sāls daudzumu.

Vienlaikus no 2013.gada aicina Latvijā atļaut tikai tādu produktu ievešanu, pārdošanu un izmantošanu, kuros transtaukskābes ir mazāk nekā 2% no kopējā tauku daudzuma. Tāpat, sākot ar 2013.gadu, LĀB rosina ieviest tekstu, kas izmantojams uz produkta iepakojuma, piemēram, "Sāli nesaturošs produkts - Tavas sirds veselībai", "Transtaukskābes nesaturošs produkts - Tavas sirds veselībai".

LETA