Pasaulē
2011. gada 14. jūlijs, 22:37

Polijā piektā daļa čigānbērnu nonāk palīgskolā, jo neprot poļu valodu

Jauns.lv

Polijā tiek ierobežotas čigānu bērnu iespējas apmeklēt parastās skolas, jo daudzi no viņiem poļu valodas neprasmes dēļ tiek kvalificēti kā atpalikuši un nosūtīti uz palīgskolām, ceturtdien ziņo Polijas Radio.

Iekšlietu ministrijas apkopotie dati par 2010.gadu liecina, ka skolu regulāri apmeklēja 2829 čigānu bērni, no kuriem 580 mācījās speciālajās skolās.

"Tas nolemj vēl vienu čigānu paaudzi nebūtībai un izglītības trūkumam," intervijā laikrakstam "Gazeta Wyborcza" atzīmēja Polijas Čigānu asociācijas vadītājs.

"Tā ir prakse, kas mantota no totalitārās sistēmas, un drīz mums būs tāda pati situācija, kāda vērojama Čehijas Republikā un Slovākijā, kur 80% čigānu bērnu mācās speciālajās skolās," viņš piebilda.

Pagājušajā gadā Eiropas Komisija paziņoja par jaunu integrācijas stratēģiju čigāniem Eiropas Savienībā (ES), kas uzliek par pienākumu dalībvalstīm izstrādāt sociāli iekļaujošus likumus attiecībā uz etniskajām grupām.

ES atbalstītie plāni paredz, ka līdz 2020.gadam jānodrošina tādi apstākļi, lai visi čigānu bērni iegūtu vismaz pamatizglītību.

LETA