2011. gada 19. jūlijs, 18:44

Nepāla pārmērīs Everesta augstumu

Jauns.lv

Nepāla sākusi darbu pie Everesta pārmērīšanas, lai kliedētu neskaidrības par pasaulē augstākās smailes precīzu augstumu, otrdien atklāja valdības pārstāvis.

1954. gadā veiktie mērījumi liecina, ka Everesta virsotne atrodas 8848 metrus virs jūras līmeņa, bet jaunākie mērījumi atšķiras par vairākiem metriem.

Nepālas Zemes reformas ministrijas pārstāvis Gopals Giri AFP atklāja, ka sarunās ar Ķīnu par robežu jautājumiem ķīniešu delegāti bieži atsaucas uz savas valsts veiktajiem mērījumiem, saskaņā ar kuriem kalna virsotne atrodas 8844 metrus virs jūras līmeņa.

Everests atrodas uz abu valstu robežas, un jau gadiem ilgi puses ir strīdējušās par tā augstumu. "Mēs esam sākuši mērīšanu, lai kliedētu šo apmulsumu. Tagad mums ir tehnoloģijas un resursi, mēs varam mērīt paši," atzīmēja Giri.

"Šī būs pirmā reize, kad kalna augstumu būs noteikusi Nepālas valdība," viņš piebilda.

Giri atklāja, ka šis projekts rezultātus dos nākamo divu gadu laikā. Vispirms Everestā tiks uzstādīti atskaites punkti un pēc tam izmantoti globālās pozicionēšanas sistēmas satelīti, lai veiktu precīzus aprēķinus.

Pērn Nepālas un Ķīnas starpā attiecībā uz kalna virsotnes augstumu tika panākts kompromiss.

Ķīnas puse atzina Nepālas apgalvojumus, ka sniega augstums Everestā ir 8848 metri, bet Nepālas puse atzina Ķīnas apgalvojumu, ka kalna klinšu augstums ir 8844 metri.

Pirmo reizi Everesta augstums tika mērīts 1856. gadā. Bet kopš 1953. gada, kad pasaules augstāko virsotni sasniedza sers Edmunds Hilarijs un šerpa Tenzings Norgajs, Everestā uzkāpuši jau apmēram trīs tūkstoši cilvēku.

LETA