Pasaulē
2011. gada 8. novembris, 22:13

No 1.janvāra marihuānas kafejnīcas Nīderlandes dienvidos tūristiem nebūs pieejamas

Jauns.lv

Personām, kas nav Nīderlandes rezidenti, no nākamā gada 1.jamvāra valsts dienvidos būs liegts apmeklēt kafejnīcas, kurās tiek tirgota marihuāna, tādējādi varasiestādēm cenšoties pasargāt vietējos no tā dēvētā nakotūrisma radītajām problēmām, otrdien paziņoja Tieslietu ministrija.

Premjerministra Marka Rutes vadītā centriski labējā valdība jau kopš 2010.gada septembra apsvērusi iespēju ieviest tā dēvētās "marihuānas kartes", kuras varētu saņemt tikai vietējie iedzīvotāji un kuru uzrādīšana būtu obligāta, lai iekļūtu kādā no 670 kafejnīcām, kam ir tiesības tirgot "zālīti".

"Lēmums no 1.janvāra stāsies spēkā Limburgas, Ziemļbrabantes un Zēlandes provincēs, provincēs, kuras visvairāk skāris narkotūrisms," aģentūrai AFP pavēstīja ministrijas pārstāvis.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, kuru ietekmē, pēc kritiķu domām, dramatiski samazināsies ieņēmumi no tūrisma, kafejnīcas, kam atļauts tirgot marihuānu, tiks uzskatītas par privātiem klubiem, kuru biedri varēs būt tikai vietējie iedzīvotāji vecumā virs 18 gadiem. Katra kluba biedru skaits nedrīkstēs pārsniegt 2000.

Pārējā valstī šie noteikumi stāsies spēkā ar 2013.gada 1.janvāri.

Jaunās politikas mērķis ir mazināt satiksmes sastrēgumus, novērst naktsmiera traucēšanu un atbrīvoties no nelegālajiem narkotiku tirgoņiem, kurus pievilina tie ārvalstu tūristu tūkstoši, kas ieradušies Nīderlandē, lai izbaudītu tās liberālos likumus vieglo narkotiku lietošanas jomā.

Pret jaunajiem noteikumiem iestājas kafejnīcu īpašnieki, norādot, ka tādējādi tiks samazināti viņu ieņēmumi.

ES tiesa pagājušā gada decembrī atzina, ka Nīderlandes varasiestādēm nolūkā "apkarot narkotūrismu un uzturēt sabiedrisko kārtību" ir tiesības liegt ārvalstniekiem apmeklēt marihuānas tirgotavas.

Valdība plāno no 2014.gada ieviest arī prasību marihuānas kafejnīcas izvietot vismaz 350 metru attālumā no skolām.

Saskaņā ar Nīderlandes narkotiku politiku, kas ir visliberālākā Eiropā, kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem tiek pieļauta marihuānas tirdzniecība kafejnīcās, kā arī marihuānas glabāšana individuālām personām, ja tās daudzums nepārsniedz piecus gramus.

Vienlaikus marihuānas audzēšana un tās piegādāšana kafejnīcām ir aizliegta.


LETA