Pasaulē
2012. gada 14. janvāris, 17:48

Pirmajā gadadienā kopš ben Ali režīma gāšanas Tunisijā amnestē 9000 ieslodzīto

Jauns.lv

Tunisija sestdien, atzīmējot pirmo gadadienu kopš prezidenta Zenelabidīna ben Ali režīma krišanas, apžēloja vai nosacīti atbrīvoja no cietuma 9000 ieslodzīto, paziņoja valsts Tieslietu ministrijas amatpersonas.

"Par godu Tunisijas revolūcijas pirmajai gadadienai Tieslietu ministrija paziņo, ka 9000 aizturētie tiks apžēloti vai atbrīvoti nosacīti," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Ieslodzīto amnestija par valsts brīvdienu pasludinātajā dienā bija gaidīta un tā attiecināta gan uz ieslodzītajiem tunisiešiem gan ārvalstniekiem.

122 notiesātajiem piespriestais nāvessods samazināts uz mūža ieslodzījumu. Lai gan nāvessods joprojām ir saglabāts Tunisijas likumdošanā, izlemts to vairs nepiemērot.

Autoritārais Tunisijas prezidents ben Ali  pēc masu protestiem pērn 14.janvārī aizbēga no valsts un tagad dzīvo Saūda Arābijā, kur viņam sniegts patvērums.   

Pērn oktobrī notika satversmes sapulces vēlēšanas, kas bija pirmās brīvās vēlēšanas Tunisijā pēc tam, kad no prezidenta amata vairākas nedēļas ilgušajos tautas nemieros tika gāzts 23 gadus valdījušais Zinelabidīns ben Ali.

Pēc Tunisijas tautas protesti un nemieri pret valdošajiem režīmiem notika arī citās arābu valstīs un tika nodēvēti par "arābu pavasari". Protesta akciju dēļ bija spiests atkāpties Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks, savukārt Lībijā bruņotā sacelšanās gāza diktatoru Muammaru Kadafi.

BNS