Aicina mazināt pārtikas izšķērdēšanu Eiropā
Eiropas Parlamenta plenārsēdē šodien pieņemta rezolūcija, kas aicina steidzami rīkoties, lai līdz 2025.gadam uz pusi samazinātu pārtikas izšķērdēšanu Eiropā un uzlabotu trūcīgo iedzīvotāju piekļuvi pārtikai, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja EP Informācijas biroja vadītāja Iveta Ķelpe.
Kā norādīts rezolūcijā, patlaban līdz 50% no ēšanai derīgās pārtikas nonāk Eiropas Savienības (ES) mājsaimniecību, lielveikalu un sabiedriskās ēdināšanas iestāžu atkritumos. Vienlaikus 79 miljoni ES iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības sliekšņa un 16 miljoni ir atkarīgi no labdarības iestāžu nodrošinātas pārtikas.
No visas ES nelietderīgi izšķērdētās pārtikas 42% nonāk mājsaimniecību atkritumos, 39% izmet ražotāji, 5% - mazumtirgotāji, savukārt par 14% no Eiropā izšķērdētās pārtikas ir atbildīgas ēdināšanas iestādes.
Pārtikas šķērdēšana notiek visos posmos, par ko atbildīgi gan ražotāji, gan apstrādātāji, mazumtirgotāji, ēdinātāji un patērētāji, tāpēc deputāti aicina uz saskaņotu stratēģiju, apvienojot ES un dalībvalstu līmeņa pasākumus, lai uzlabotu pārtikas piegādes un patēriņa efektivitāti. Komisija publicējusi pētījumu, kurā atzīts: ja netiks īstenoti pasākumi, pārtikas izšķērdēšana līdz 2020.gadam var pieaugt vēl par 40%.
Lai izvairītos no situācijām, kad mazumtirgotāji piedāvā pārtiku īsi pirms derīguma termiņa beigšanās un tādējādi palielina iespēju, ka tā tiks izmesta, varētu ieviest divējādus termiņus uz iepakojuma termiņu, līdz kuram produkts ir jāpārdod, un termiņu, līdz kuram tas jāpatērē, norādīts rezolūcijā.
Lai patērētāji varētu iegādāties vien tik daudz pārtikas, cik nepieciešams, pārtikai jābūt pieejamai dažādos iepakojumos un to formai jāveicina ilgāka pārtikas uzglabāšana. Savukārt ar publiskā iepirkuma noteikumiem vajadzētu veicināt, lai ēdināšanas vai viesu uzņemšanas līgumus piešķirtu piegādātājiem, kas izmanto vietējos produktus un pārpalikušo pārtiku atdod trūcīgiem iedzīvotājiem, nevis vienkārši izmet.
Lai līdz 2025.gadam radikāli mazinātu pārtikas šķērdēšanu, jāīsteno jaunas informēšanas kampaņas ES un dalībvalstu līmenī. Sabiedrība jāinformē par to, kā nešķērdēt pārtiku un dalībvalstīm skolās un citās izglītības iestādēs jāpiedāvā kursi par pārtikas glabāšanu un gatavošanu un atbrīvošanos no tās, uzsvērts rezolūcijā. Lai veicinātu pārtikas ilgtspējīgu izmantošanu, deputāti aicina 2014.gadu noteikt par "Eiropas gadu cīņai pret pārtikas izšķērdēšanu".
LETA