Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vācijā atkārtoti izdod „nacistu bībeli”-  Hitlera „Mein Kampf”
Pasaulē

Vācijā atkārtoti izdod „nacistu bībeli”- Hitlera „Mein Kampf”

Jauns.lv

Ādolfa Hitlera autobiogrāfija „Mana Cīņa” piedzīvojusi pārpublicējumu pirmo reizi kopš 1945.gada. Šis darbs ir aizliegts Austrijā, kā arī Krievijā. Jaunajā versijā manifests tiks papildināts ar komentāriem.

Vācijā atkārtoti izdod „nacistu bībeli”- Hitlera ...
Pēc trim gadiem beidzas Bavārijas autortiesības uz Hitlera manifestu, tādēļ nolemts to atkārtoti izdot. Tiesa, ar papildinājumiem un komentāriem.
Pēc trim gadiem beidzas Bavārijas autortiesības uz Hitlera manifestu, tādēļ nolemts to atkārtoti izdot. Tiesa, ar papildinājumiem un komentāriem.

Nacistiskā līdera Ādolfa Hitlera manifests ir viena no pretrunīgāk vērtētajām grāmatām pasaulē, un tā tiek pārizdota pirmo reizi 70 gadu laikā. Tajā fīrers vēstījis savus uzskatus, piemēram, ka nepieciešams saglabāt āriešu rases tīrību, atbalstot „nevajadzīgo, netīro” cilvēku likvidāciju.

Grāmata izdota 1925.gadā, un visas tās tiesības pieder Bavārijai. Kopš 1945.gada Bavārija neļāva to pārpublicēt; tas bija arī Hitlera nāves gads. Tuvojoties 2015.gadam, kad beidzas Bavārijas autortiesības,  federālā zeme nolēmusi laist klajā jaunu „Mein Kampf” versiju. Tajā būs papildinājumi – komentāri, atsauces, anotācijas.

Jaunajā izdevumā tikšot nosodīta Trešā Reiha politika.

"Mēs vēlamies skaidri parādīt, kādas bezjēdzības tajā ir, lai gan tām bija katastrofiskas sekas," sacīja Bavārijas finašu ministrs.

Kā īpašs papildinājums klajā tiks laista arī skolēniem veltīta izdevuma versija. Tajā bērni tiks aicināti īpaši kritiski izvērtēt Hitlera sacerējumu.

Aicinājumus laist klajā akadēmisku "Mein Kampf" izdevumu jau iepriekš ieteikusi virkne vācu vēsturnieku un ebreju organizāciju, jo Bavārijas valdījums pār Hitlera grāmatas autortiesībām beigsies 2015.gadā, un tad to savā labā varētu izmantot neonacisti.

Kasjauns.lv, Foto: AFP/LETA

Tēmas