Pasaulē
2012. gada 17. maijs, 09:28

Bruņoti ziemeļkorejieši nolaupa Ķīnas zvejniekus

Jauns.lv

Nenoskaidroti Ziemeļkorejas pilsoņi ir jūrā nolaupījuši 29 Ķīnas zvejniekus un pieprasījuši izpirkumu 1,2 miljonu juaņu (104 tūkstošu latu) apmērā, ceturtdien pavēstīja citi Ķīnas zvejnieki un mediji.

Zvejnieki uz trim kuģiem 8.maijā zvejoja Ķīnas ziemeļaustrumu piekrastes ūdeņos, kad bruņoto nolaupītāju grupa 8.maijā uzkāpa uz šiem kuģiem, ar spēku tos ieņēma un zvejniekus ieslodzīja. 

9.maijā viens no nolaupītajiem kuģu īpašniekiem pa ziemeļkorejiešu iedotu telefonu piezvanīja un pateica, ka nolaupītāji pieprasa izpirkumu - 400 tūkstošus juaņu (34,7 tūkstošus latu) par katru kuģi. Ja izpirkums netiks samaksāts līdz 17.maijam, nolaupītāji draud pārdot šos kuģus, kuru vērtība ir trīs miljoni juaņu (260 tūkstoši latu).

Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka uztur kontaktus ar Ziemeļkoreju, lai aizsargātu Ķīnas pilsoņu tiesības un intereses.

Ķīnas zvejniekiem bieži rodas problēmas ar ārvalstu iestādēm, zvejojot rajonos, uz kuriem pretendē Ķīna un tās kaimiņvalstis. Tomēr nekas neliecina, ka nolaupītāji būtu Ķīnas sabiedrotās Ziemeļkorejas drošības spēku pārstāvji.

BNS