Pasaulē

Ķīnā pēc pašaizdedzināšanās mirst jauns tibetiešu mūks

Jauns.lv

Ķīnas ziemeļrietumos otrdien pašaizdedzinājās un nomira jauns tibetiešu mūks, paziņoja Tibetas trimdas valdība.

Ķīnā pēc pašaizdedzināšanās mirst jauns tibetiešu ...

18 gadu vecais mūks, kas tiek identificēts kā Lobsans Lodzins, aizdedzinājās Bharkhamas apgabalā Sičuaņas provincē, kas robežojas ar Tibetas autonomo rajonu. Pēc aizdedzināšanās viņš devās vietējās valdības nama virzienā, norādīja Indijā bāzētā Tibetas valdība, piebilstot, ka mūks mira notikuma vietā.

Tibetiešu tiesību aizstāvju aprēķini liecina, ka tibetiešu apdzīvotos Ķīnas rajonos kopš pagājušā gada marta ir pašaizdedzinājušies vismaz 42 tibetieši, protestējot pret Ķīnas reliģiskiem un kultūras spaidiem pret tibetiešiem. Vairāki desmiti no viņiem nomira no apdegumiem.

Ķīna ir paziņojusi, ka atbildība par pašaizdedzināšanos vilni jāuzņemas dalailamam, kas 1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu aizbēga no Tibetas uz Indiju. Ķīna uzstāj, ka tā neliedzot tibetiešiem praktizēt reliģiskos rituālus.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz   Tibetu.

BNS

Tēmas