Izmeklētāji: Burgasas spridzinātājs bija ārzemnieks pašnāvnieks
Izmeklēšanā pierādījies, ka runa ir par cilvēku, kurš apzināti pats sev atņēmis dzīvību, lai nogalinātu pēc iespējas vairāk upuru. Izmeklēšana šajā lietā varētu ieilgt uz 5 gadiem.
Pasaulē
2012. gada 13. augusts, 12:07

Izmeklētāji: Burgasas spridzinātājs bija ārzemnieks pašnāvnieks

Jauns.lv

Vīrietim, kurš jūlija vidū uzspridzinājās Bulgārijas pilsētā Burgasā, bijusi kādas ārvalsts pilsonība, atsaucoties uz izmeklēšanas rezultātiem, apliecināja Bulgārijas Nacionālā izmeklēšanas dienesta amatpersona Georgijs Ilijevs.

Atbilstoši citam pieņēmumam terorists atradies spēcīgā narkotisko vielu izraisītā reibuma stāvoklī un savu rīcību nav apzinājies.

Tomēr izmeklēšanā pierādījies, ka runa ir par cilvēku, kurš apzināti pats sev atņēmis dzīvību, lai nogalinātu pēc iespējas vairāk upuru, sacīja Ilijevs.

Kādas ārvalsts pilsonis nolēma mūsu teritorijā nogalināt cilvēkus, norādīja izmeklēšanas pārstāvis.

Bulgārijas varasiestādes nosūtījušas pieprasījumu Izraēlai, lūdzot atļauju atkārtoti nopratināt lieciniekus, sacīja amatpersona.

"Daži liecinieki, kuriem terorakta vietā tika sniegta medicīniskā palīdzība, nevarēja sniegt objektīvas liecības, tieši tāpēc viņi tiks pratināti papildus," paskaidroja Ilijevs.

Viņš arī atzina, ka šādu teroraktu izmeklēšana var vilkties pat piecus gadus.

Jau ziņots, ka 18.jūlija pēcpusdienā Burgasas lidostā Izraēlas tūristu autobusā, uzspridzinoties teroristam pašnāvniekam, tika nogalināti pieci Izraēlas tūristi, kā arī autobusa šoferis bulgārs. Vēl aptuveni 30 cilvēki tika ievainoti.

Izmeklētāji joprojām cenšas noskaidrot terorista identitāti. Pēc terorakta izdevās atrast tikai spridzinātāja galvu un atsevišķas ķermeņa daļas, kas ļāva izvirzīt hipotēzi, ka spridzeklis bijis piestiprināts pie terorista torsa.

Starptautiskajās datubāzēs nav izdevies atrast informāciju, kas atbilstu spridzinātāja DNS un pirkstu nospiedumiem.

Izraēla notikušajā vaino Irānu un "Hezbollah" kustību, bet Islāma Republika saistību ar teroraktu kategoriski noliedz.

Bulgārijas policija 1.augustā izplatīja teroraktu Burgasas lidostā sarīkojušā spridzinātāja pašnāvnieka fotorobotu.

Attēlā redzams jauns vīrietis. Viņam ir gaiša ādas krāsa, gaišas acis, augsta piere un īsi, tumši mati.

Eksperti, izmantojot modernās tehnoloģijas un pieejamos datus, rekonstruējuši "spridzinātāja pašnāvnieka seju", teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija mudina Bulgārijas iedzīvotājus sniegt informāciju par attēlā redzamo cilvēku.

Cerot uz palīdzību Burgasas spridzinātāja identificēšanā, Interpols visās 190 dalībvalstīs izplatījis aizdomās turamā fotorobotu, lūdzot varasiestādes to publiskot.

LETA, Foto: AFP/LETA