Merkele vēlas, lai Grieķija paliek eirozonā
Nesen Angela Merkela tika atzīta par pasaules ietekmīgāko sievieti.
Pasaulē
2012. gada 24. augusts, 16:35

Merkele vēlas, lai Grieķija paliek eirozonā

Jauns.lv

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien uzstāja, ka viņa vēlas, lai parādsaistību nomocītā Grieķija paliktu eirozonā, un pauda pārliecību, ka Atēnas dara visu iespējamo tās problēmu atrisināšanā.

Šādus komentārus Merkele izteikusi pēc tikšanās ar Grieķijas premjerministru Antoni Samaru, kurš sacīja, ka Atēnām nepieciešams vairāk laika, lai īstenotu starptautisko aizdevēju pieprasītās reformas un budžeta izdevumu samazinājumus, tādējādi kvalificējoties starptautiskā aizdevuma nākamā maksājuma saņemšanai.

Taču Grieķijas premjers uzstāja, ka viņš neprasa valstij piešķirt vairāk naudas.

"Mēs nevēlamies lielāku palīdzību, bet mums nepieciešams vairāk laika," kopīgā preses konferencē ar Merkeli norādīja Samars.

Grieķija cienīs un ievēros tās saistības, sacīja premjers, paužot pārliecību, ka nākammēnes paredzētajā starptautisko aizdevēju paziņojumā tiks demonstrēts, ka jaunā Grieķijas valdība drīzumā uzrādīs rezultātus.

"Es esmu dziļi pārliecināta, ka jaunā Grieķijas valdība premjerministra Samara vadībā dara visu iespējamo, lai atrisinātu problēmas, kas apdraud Grieķiju," norādīja Merkele. "Mēs zinām, ka tam nepieciešama liela ziedošanās, un Vācija vienmēr ir teikusi, ka tā Grieķiju tajā atbalstīs."

"Es vēlo ļoti skaidri pateikt, un jau kopš parādsaistību krīzes sākuma es vienmēr esmu to skaidri norādījusi, un tas ir arī visas federālās valdības mērķis, ka Grieķija ir daļa no eirozonas, un es vēlos, lai Grieķija paliktu eirozonā," uzsvēra kanclere.

Grieķijas ekonomika paļaujas uz divām finanšu palīdzības programmām aptuveni 240 miljardu eiro (168,6 miljardu latu) apmērā, kuras atbalsta Eiropas Savienība, Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Centrālā banka.

Grieķija šobrīd gaida tik ļoti nepieciešamo nākamo aizdevuma programmas maksājumu 31,5 miljardu eiro (22,13 miljardu latu) apmērā.

To, vai Grieķijai šis aizdevuma maksājums tiks piešķirts, noteiks starptautisko aizdevēju ziņojums, kuru paredzēts publiskot septembra vidū.

LETA, Foto: EPA/LETA