Pasaulē

Argentīnas prezidente aicina pāvestu būt par starpnieku Folklenda salu jautājumā

Jauns.lv

Argentīnas prezidente Kristīna Kirhnere pirmdien lūgusi jauno Romas katoļu baznīcas pāvestu Francisku - līdzšinējo Buenosairesas arhibīskapu - būt par starpnieku Folklenda salu jautājumā, kas jau gadiem rada domstarpības starp Argentīnu un Lielbritāniju.

Argentīnas prezidente aicina pāvestu būt par starp...

"Es lūdzu viņa iejaukšanos, lai veicinātu dialogu starp abām pusēm," pēc tikšanās ap pāvestu žurnālistiem atklāja Kirhnere, piebilstot, ka pāvests Jānis Pāvils II savulaik uzņēmies starpnieka lomu līdzīgā konfliktā starp Argentīnu un Čīli.

Argentīnas mediji ziņoja, ka Francisks - toreiz vēl Buenosairesas arhibīskaps Horhe Mario Bergoljo - 2011.gadā sarunā ar žurnālistiem izteicies, ka Folklenda salas pieder Argentīnai.

LETA jau ziņoja, ka 10. un 11.martā notikušajā referendumā Folklenda salu iedzīvotāju absolūtais vairākums nobalsoja par palikšanu Lielbritānijas paspārnē.

No 1517 Folklendu pilsoņiem, kas piedalījās referendumā, pret palikšanu Londonas paspārnē balsoja tikai trīs vēlētāji.

Kirhnere šo referendumu nodēvēja par parodiju.

76 gadus vecais Francisks ir pirmais Amerikas pārstāvis pāvesta krēslā. Viņš ir arī pirmais neeiropietis, kam baznīcas vadība uzticēta pēdējās tūkstošgades laikā.

Francisks ir arī trešais pāvests pēc kārtas, kas nav itālis, un vienlaikus - pirmais jezuīts, kam likta galvā tiāra.

Pildot Buenosairesas arhibīskapa pienākumus, viņam bija ne visai labas attiecības Kirhneri, galvenokārt attiecībā uz likumiem jautājumos par viendzimuma pāru laulībām un abortiem.

Kirhneres nelaiķa vīrs Nestors Kirhners reiz nodēvēja Bergoljo "par patieso opozīcijas vadītāju".

Negatīvu ēnu uz jauno pāvestu metušas medijos izskanējušās apsūdzības, ka Argentīnas militārās huntas valdīšanas laikā no 1976. līdz 1983.gadam viņš nav darījis pietiekami, lai aizstāvētu divus militāro varasiestāžu nolaupītos un spīdzinātos jezuītu priesterus.

Vatikāns šīs apsūdzības noliedzis, norādot, ka pāvesta amatā ievēlētais Bergoljo patiesībā tolaik izglābis nolaupīto priesteru dzīvību.

LETA