Pasaulē
2013. gada 11. aprīlis, 13:04

Bolīvijas prezidents atceļ privilēģijas saviem radiniekiem

Jauns.lv

Bolīvijas populistiskais prezidents Evo Moraless trešdien atcēla privilēģijas, kuras viņa administrācija bija piešķīrusi prezidenta un vicepezidenta radiniekiem, jo tās ir radījušas sašutumu valstī.

Diplomātiskās pases, dāsna komandējuma nauda un citas privilēģijas bija paredzētas radiniekiem, kas pavada prezidentu vai viceprezidentu oficiālos braucienos. 

Prezidenta un viceprezidenta ģimeņu locekļiem šīs privilēģijas ļautu saņemt dienasnaudu, kas vairāk nekā divkārt pārsniedz minimālo mēnešalgu nabadzīgajā Bolīvijā. 

Moraless paziņoja, ka ir lūdzis ministru kabinetu atcelt dekrētu par šīm privilēģijām. Viņš arī lūdza tos, kurus šīs privilēģijas aizskārušas, izrādīt "sapratni" un atturēties no "draudēšanas, iebiedēšanas vai apvainojumiem" viņa radiniekiem uz ielas.

Valdība akceptēja šīs privilēģijas 13.martā, bet dekrēts par tām pirmoreiz parādījās presē tikai pagājušonedēļ.

Viens no asākajiem šo privilēģiju kritiķiem bija opozīcijas parlamentārietis Adrians Oliva, kurš apsūdzēja Moralesu "savu sakņu aizmiršanā". Aimaru tautas pārstāvis Moraless, kurš kļuva par prezidentu 2006.gadā, ir pirmais indiānis šajā amatā.

Bolīvija ir Dienvidamerikas nabadzīgākā valsts. Minimālā mēnešalga Bolīvijā ir līdzvērtīga 77 latiem, bet dienasnauda prezidenta un viceprezidenta radiniekiem būtu no 152 līdz 182 latiem.

BNS

Tēmas