Pasaulē
2013. gada 30. maijs, 13:17

Sīrija paziņo, ka saņēmusi Krievijas raķešu pirmo partiju

Jauns.lv

Sīrija ir saņēmusi Krievijas pretgaisa aizsardzības raķešu S-300 pirmo partiju, ceturtdien ziņoja Libānas telekanāls "Al-Manar", citējot Sīrijas prezidenta Bašara al Asada teikto.

"Al-Manar", kas pieder Libānas šiītu kaujinieku grupējumam "Hezbollah", plāno ceturtdien pārraidīt ekskluzīvu interviju ar Asadu.

Asads šīs intervijas fragmentā sacīja, ka pretgaisa raķetes S-300 ar lielu darbības rādiusu jau ir atvestas uz Sīriju. Tā ir šo raķešu pirmā partija, bet nākamo partiju piegāde ir gaidāma tuvākajā laikā, sacīja Asads.

Prezidents arī brīdināja, ka Sīrijas armija dos pretsparu gadījumā, ja Izraēla veiktu jaunus gaisa triecienus Sīrijā. Izraēla šomēnes ir veikusi gaisa triecienus Sīrijā pret ieroču piegādēm Libānas islāmistu kaujinieku grupējumam "Hezbollah", kura kaujinieki bruņotajā konfliktā Sīrijā atbalsta Asada armiju.

Izraēlas aizsardzības ministrs Moše Jaalons otrdien brīdināja, ka Izraēla "zinās, ko darīt", ja Krievija piegādās solītās pretgaisa aizsardzības raķetes Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam. Ministrs šādi acīmredzami norādīja uz gaisa triecieniem pilsoņu kara novārdzinātajā kaimiņvalstī.

"Piegādes pagaidām nav notikušas, un es ceru, ka tās nenotiks. Tomēr, ja par nelaimi tās [Krievijas piegādātas pretgaisa aizsardzības raķetes] ieradīsies Sīrijā, mēs zināsim, ko darīt," žurnālistiem sacīja ministrs.

Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems trešdien intervijā Libānas telekanālam "Al-Mayadin" uzsvēra, ka Krievija piegādā Sīrijai tikai aizsardzības ieročus. "Tie, kas baidās no šādiem ieročiem, paši gatavo agresiju," sacīja ministrs.  

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs otrdien paziņoja, ka raķešu piegādes prezidenta Bašara al Asada režīmam būtu "stabilizējošs faktors", lai atturētu jebkādu ārvalstu intervenci Sīrijā.

Rjabkovs žurnālistiem Maskavā sacīja, ka "tādas piegādes uzskatām par stabilizējošu faktoru un domājam, ka tādi soļi atturēs dažu karstgalvjus no tādu scenāriju izskatīšanas, kas ar ārēju spēku iesaisti konfliktu padarītu starptautisku".

BNS