Latviete vēsta no Stambulas: neaprakstāma vienotības izjūta
Protestētāji nes uz drošāku vietu cietušo biedru. Stambulā vien sadursmēs ar policiju cietuši vismaz 1000 cilvēku. Demonstranti vaino valdību Turcijas islamizācijā.
Pasaulē
2013. gada 14. jūnijs, 06:25

Latviete vēsta no Stambulas: neaprakstāma vienotības izjūta

Jauns.lv

Kas patiesībā notiek Turcijā? Latviete Inuta Pupiņa dzīvo Stambulā kopš 2009. gada septembra, kur strādā starptautiskā uzņēmumā, un ir aculieciniece varmācībai pret tautu.

“Es ik rītu un vakaru gāju cauri Gezi parkam Taksimā, kur bija sapulcējušies pāris desmitu cilvēku ar oranžām teltīm. Viņi protestēja pret koku izciršanu parkā, kurā tiek plānots uzcelt 95. iepirkumu centru,” vēsta Inuta.

Viss sākās ar cīņu par parku

Vides aizstāvji lasīja grāmatas, spēlēja ģitāru, dziedāja, citi vienkārši gulēja zālē un skatījās debesīs. Līdz 30. maija vakarā ieradās policija un agresīvi izdzenāja viņus ar ūdeni un asaru gāzi.

“Cilvēkiem bēgot, sabruka mūra siena, kurai tie centās rāpties pāri, bija pirmie ievainotie. Turcijas mediji klusēja, un tajā brīdī cīņa par kokiem pārvērtās par cīņu par demokrātiju un cīņu pret [premjeru] Erdoganu un islāmisko, radikālo AKP partiju,” no Stambulas raksta Inuta.

Turcijas televīzijas klusēja un rādīja dokumentālu filmu par pingvīniem, bet “mēs turpinājām sazināties Facebook un Twitter”, informēt BBC un CNN, lai pasaule uzzina. Revolūcija pieņēmās spēkā, un uz Taksima laukumu devās tūkstošiem ļaužu. “Tur arī notika pirmā lielākā sadursme starp iedzīvotājiem un policiju, tika ievainoti vairāki simti cilvēku. Turcijas lielākie mediji joprojām klusēja, tikai HalkTV sāka raidīt tiešraides.”

Vakaros uz balkoniem dauza pannas

Protesti sākās jau vairākos Stambulas rajonos un citās Turcijas pilsētās, Stambulā slēdza abus galvenos tiltus no Āzijas uz Eiropu, lai cilvēki nevarētu piekļūt Taksima laukumam, tomēr policijai neizdevās pūli apturēt.

Kopš 1. jūnija ik vakaru “visi iznāk uz balkoniem, un atbalsta tos, kas cīnās par demokrātiju ielās, dauzot ar karoti katlus, pannas, ieslēdzot, izslēdzot gaismas, pīpinot auto. Tas rada tādu neaprakstāmu vienotības izjūtu”. Svētdien, 2. jūnijā, Stambulā notikusi talka – brīvprātīgie devās uz Gezi parku un Taksima laukumu visu sakopt, ar maisiem rokās salasīja saplēstos stiklus, asaru gāzes patronas, sasistos puķupodus.

Pēdējās dienās Bešiktaš rajonā, Stambulas Eiropas pusē, joprojām notiek agresīvas sadursmes starp policiju un iedzīvotājiem. Tikmēr citos rajonos risinās miermīlīgas atbalsta akcijas, ģimenes ar bērniem sanāk kopā, dzied, sarunājas, dodas gājienos.

Gezi parkā cilvēki ir uzcēluši bibliotēku no ķieģeļiem, sanesuši grāmatas. Ik rītu un ik vakaru tur notiek publiskās jogas nodarbības. Taksima laukumā valda īpaša noskaņa, uz ielām tirgo kebabmaizes, cilvēki iznākuši ar karogiem, pastaigājas, palaikam izskan saukļi un dziesmas – tas atmiņā atsauc Latvijas dziesmotās revolūcijas laikus.

Katru dienu esmu plēsoņa

Valdība nepadodas. Inuta zina teikt, ka 24 cilvēki arestēti par aicinājumu uz nemieriem sociālajos tīklos. Premjers Erdogans ir devies vizītē uz Ziemeļāfriku, viņa nostāja ir – paši mani demokrātiskā ceļā ievēlējāt, par ko tagad sūdzaties?

Ir radies jauns sauklis: “Every day I am chapulling.” “Chapulling ir turku vārda çapulcu anglisks atvasinājums, jo angļu valodā nav viena tieša tulkojuma. Latviski tas varētu nozīmēt plēsoņu. Saukļa vēsture ir šāda: Erdogans tautu ir nosaucis par çapulcu, un youtube izplatās video ar nosaukumu “es katru dienu čapulloju”, kur cilvēki, sadevušies rokās, dejo, tādējādi norādot uz pretējo. Ir arī aicinājums visiem doties čapullot uz Taksima laukumu.

Pēdējās dienās Inuta gan strādā Starbucks kafejnīcā pie mājām, jo klienti atsakās braukt uz Taksimas rajonu, kur ir viņas uzņēmuma birojs. Interesanta sakritība – protestētāji boikotē Starbucks, jo kafejnīca neielaida iekšā cilvēkus, kam uzbruka policija.

Sen briedis sašutums

„Protams, tas ir briedis jau sen,” saka Inuta, skaidrojot, ka šī ir cīņa par preses brīvību un demokrātiju. „Erdogana viedoklis ir – tauta var darīt, ko grib, es darīšu pa savam – absolūts autoritatīvais režīms.

11. maijā dažus kilometrus no Sīrijas robežas teroristi uzspridzināja divus ar sprāgstvielām piekrautus auto. Bojā aizgāja 51 cilvēks, apsūdzības ir uzrādītas vairāk nekā desmit Turcijas pilsoņiem.

„Mediji bija cenzēti, par sprādziena reāliem apjomiem un iemesliem uzzinājām tikai no Facebook. Jau tad cilvēki bija tuvu pēdējai pilei pret pastāvošo režīmu. Tauta vēlas, lai Erdogans atkāpjas, bet tas, protams nenotiks. Premjerministrs ik pa laikam nāk klajā ar jaunām idejām – ka aizliegs baltmaizi, piemēram,” stāsta Inuta.

Daudzi turki ir satraukti par valsts islamizāciju, piemēram, Turkish Airlines esot dots rīkojums ģērbties konservatīvāk. „Pret Erdoganu ir arī daļa to, kas viņu ievēlēja. Koku izciršana ir tikai viens autoritārs lēmums, tas ir vienīgais zaļais parks pilsētas centrā,” piebilst mūsu tautiete Stambulā. Izskanot arī informācija, ka vietā būvēšot nevis veikalus, bet  Osmaņu impērijas muzeju.

Māris Puķītis / Foto: AFP/LETA, EPA/LETA