Putins: Snoudens atrodas Maskavas lidostā, Krievijas specdienesti ar viņu nestrādā
Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedzis, ka viņa valsts būtu jebkādā veidā sadarbojusies ar Edvardu Snoudenu.
Pasaulē
2013. gada 25. jūnijs, 18:37

Putins: Snoudens atrodas Maskavas lidostā, Krievijas specdienesti ar viņu nestrādā

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka Edvards Snoudens, kurš kļuvis pazīstams kā ziņu noplūdinātājs par ASV izlūkdienestu darbību interneta un telefonsarunu izspiegošanā, joprojām atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītpasažieru zālē, taču uzsvēra, ka Krievijas specdienesti ar viņu nestrādājot.

"Mūsu speciālie dienesti nekad ar Snoudena kungu nav strādājuši un nestrādā arī pašlaik," sacīja Putins preses konferencē Somijas pilsētā Nāntali pēc tikšanās ar šīs valsts prezidentu Sauli Nīnisti.

Viņš uzsvēra, ka Snoudens ieradies Krievijā kā tranzītpasažieris, Krievijas varas iestādēm tas esot bijis negaidīti un Krievijas valsts robežu viņš nav šķērsojis.

"Snoudena kungs patiešām ieradās Maskavā. Mums tas bija pilnīgi negaidīti. Viņš atbrauca kā tranzītpasažieris. Viņam nav vajadzīga ne vīza, ne citi dokumenti, viņam kā tranzītpasažierim ir tiesības nopirkt biļeti un lidot, kur viņš vēlas," sacīja Putins.

"Viņš nešķērso valsts robežu, tāpēc vīza viņam nav vajadzīga. Jebkādas apsūdzības Krievijai - tie ir murgi un blēņas," uzsvēra Krievijas prezidents.

"Viņš kā tranzītpasažieris tā arī līdz šim atrodas tranzītpasažieru zālē," sacīja Putins.

Krievijas prezidents uzsvēra, ka būtu labāk, ja Snoudens izvēlētos, uz kurieni doties tālāk.

"Snoudena kungs ir brīvs cilvēks. Jo drīzāk viņš izvēlēsies savas uzturēšanās galamērķi, jo būs labāk gan mums, gan viņam," sacīja Putins.

Viņš arī teica, ka nevēloties nodarboties ar tādiem jautājumiem kā Snodena vai vietnes "WikiLeaks" dibinātāja Džuljena Esanža izdošana, salīdzinot to ar "sivēna cirpšanu".

"Esanžs, tāpat kā Snoudens, uzskata sevi par cilvēktiesību aizstāvjiem un paziņo, ka cīnās par informācijas izplatīšanu. Uzdodiet sev jautājumu: vai tādus cilvēkus ir jāizdod, lai viņus iesēdina cietumā? Jebkurā gadījumā es dotu priekšroku tam, lai nenodarbotos ar tādiem jautājumiem, jo tas ir tas pats, kā sivēnu cirpt - brēka liela, bet vilna maza," sacīja Putins.

Viņš arī norādīja, ka Krievija nevarētu Snoudenu izdot ASV, jo starp abām valstīm nav līguma par izdošanu.

"Bet paldies Dievam, Kievijas teritorijā viņš nekādus noziegumus nav pastrādājis," piebilda Krievijas prezidents.

Jau ziņots, ka svētdien Snoudens kā tranzītpasažieris ar Krievijas nacionālās aviokompānijas "Aeroflot" reisu ieradās no Honkongas Maskavas Šeremetjevas lidostā un jau Honkongā bija reģistrējies "Aeroflot" pirmdienas reisam uz Kubu. Tomēr Snoudens nebija lidmašīnā, kas izlidoja uz Havanu. Līdz šim Nebija skaidrības, vai Snoudens joprojām atrodas Krievijā vai arī jau ir izlidojis uz kādu citu valsti. Snoudens svētdien Šeremetjevas lidostā ticies ar Ekvadoras vēstniecības Maskavā diplomātiem.

Snoudens ir lūdzis politisko patvērumu Ekvadorā, un domājams, ka viņa ceļojuma galamērķis ir šī valsts. Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patinjo svētdien paziņoja, ka Ekvadora šo lūgumu izskatīs, ņemot vērā tādus faktorus kā "vārda brīvība un pilsoņu brīvība visā pasaulē". Ekvadoras vēstniecībā Londonā jau ir guvis patvērumu interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Esanžs, kuru saistībā ar seksuāla rakstura noziegumiem pieprasa izdot Zviedrija. "WikiLeaks" svētdien paziņoja, ka ir palīdzējusi Snoudenam saistībā ar Honkongas atstāšanu un patvēruma lūgšanu.

ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretāre Keitlīna Heidena pirmdien izplatīja paziņojumu, kurā aicināja Maskavu neļaut Snoudenam atstāt Krieviju un izdot viņu ASV, "ņemot vērā mūsu intensificēto sadarbību pēc bumbu sprādzieniem Bostonas maratonā" un iepriekšējo sadarbību ar Krieviju tiesībaizsardzības jautājumos.

"Mēs ceram, ka Krievijas valdība apsvērs visas iespējas izdot Snoudenu Savienotajām Valstīm, lai viņš tiktu tiesāts par noziegumiem, kuros ir apsūdzēts," uzsvērts paziņojumā. Tomēr Krievijas tiesībaizsardzības struktūru pārstāvji aģentūrai "Interfax" neoficiāli izteikušies, ka Krievijas tiesībaizsardzības struktūrām nav iemesla aizturēt Snoudenu.

Heidenas paziņojumā arī teikts, ka Savienotās Valstis "pa diplomātiskajiem kanāliem ir paudušas stingrus iebildumus Honkongas varas iestādēm un Ķīnas valdībai" par to, ka Snoudenam svētdien tika atļauts atstāt Honkongu. Honkongas valdība svētdien paziņoja, ka Snoudens ir devies projām no Honkongas "likumīgi un brīvprātīgi", un ka Honkongas varas iestāžu rīcībā nav bijis "adekvātas informācijas", lai īstenotu ASV izdoto orderi Snoudena aizturēšanai.

ASV Tieslietu ministrija piektdien izvirzīja   Snoudenam  kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

16.jūnijā Savienotās Valstis anulēja Snoudena pasi.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien paziņoja, ka, ja apstiprināsies, ka Ķīna un Krievija ir apzināti ignorējušas ASV izdoto Snoudena aizturēšanas orderi, tam būs negatīvas sekas uz Vašingtonas attiecībām ar šīm valstīm.

Kriminālapsūdzības 30 gadus vecajam Snoudenam  ir izvirzītas federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma "Booz Allen Hamilton", kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Snoudens  20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par slepenām programmām, ar kurām ASV izlūkdienesti piekļuvuši lielo interneta kompāniju serveriem un telefonsarunu datiem.

BNS/Foto: EPA/LETA, AFP/LETA