Pasaulē
2013. gada 27. jūnijs, 19:48

Snoudens nevarot aizlidot no Krievijas derīgu dokumentu trūkuma dēļ

Jauns.lv

Bēguļojošais ziņu noplūdinātājs par ASV izlūkdienestu darbību interneta un telefonsarunu izspiegošanā Edvards Snoudens nevar atstāt Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonu un aizlidot uz citu valsti, jo viņam nav ceļošanai derīgu dokumentu, ceturtdien pavēstīja par situāciju informēts ziņu avots.

"Snoudenam nav derīgu dokumentu. Tāpēc viņš nelido uz Kubu vai kur citur," sacīja ziņu avots.

Par šo Snoudena problēmu tika ziņots pēc tam, kad viņš ceturtdien neiekāpa Krievijas nacionālās aviosabiedrības "Aeroflot" lidmašīnā, kuru izlidoja no Maskavas uz Kubas galvaspilsētu Havanu.

Ekvadora trešdien noliedza, ka būtu piešķīrusi Snoudenam ceļošanas dokumentu, kas ļāvis viņam no Honkongas ierasties Krievijā.

Interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džuljens Esanžs, kurš ir palīdzējis Snoudenam, pirmdien paziņoja, ka Ekvadora esot piešķīrusi Snoudenam "bēgļa dokumentu ceļošanai" pēc tam, kad ASV 16.jūnijā anulēja Snoudena pasi.

Snoudens, kas ir lūdzis politisko patvērumu Ekvadorā, turpina uzturēties Maskavas Šeremetjevas lidostā, kur viņš svētdien ieradās no Honkongas kā tranzītpasažieris ar "Aeroflot" reisu. Snoudens jau Honkongā bija reģistrējies "Aeroflot" pirmdienas reisam no Maskavas uz Kubu, tomēr viņš uz Havanu neizlidoja un joprojām atrodas lidostas tranzītzonā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir noraidījis ASV lūgumu izdot Snoudenu.

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien preses konferencē Senegālā paziņoja, ka nav runājis par Snoudenu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu, jo "nav nepieciešamības" pēc šādām sarunām.

"Mēs sadarbojamies ar Krieviju un Ķīnu daudzos virzienos. Un es negrasos viena aizdomās turētā lietu, kura izdošanu mēs mēģinām panākt, novest līdz līmenim, kurā mums nāktos .. slēgt darījumus un kaulēties," sacīja Obama.

Obama pauda cerību, ka Krievija un citas valstis, skatot jautājumu par politiskā patvēruma piešķiršanu Snoudenam, pamatosies uz starptautisko tiesību normām.

ASV prezidents atzina, ka ir satraukts par to, kādi vēl nepubliskoti slepeni dokumenti varētu būt Snoudena rīcībā. "Tieši tāpēc ASV grib viņu aizturēt," sacīja Obama.

ASV Tieslietu ministrija piektdien izvirzīja Snoudenam kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

Kriminālapsūdzības 30 gadus vecajam Snoudenam  ir izvirzītas federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma "Booz Allen Hamilton", kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Snoudens 20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par slepenām programmām, ar kurām ASV izlūkdienesti izspiegojuši interneta un telefonsarunu datus.

BNS