Pasaules valstis noraida Snoudena patvēruma lūgumu, dažas pat neatbild
Edvards Snoudens joprojām atrodoties Šeremetjevas lidostā Maskavā. Viņš lūdzis patvērumu 21 valstij, vēlāk par vienu - Krieviju - pārdomājis.
Pasaulē
2013. gada 2. jūlijs, 16:34

Pasaules valstis noraida Snoudena patvēruma lūgumu, dažas pat neatbild

Jauns.lv

No 21 pasaules valsts, kas saņēmusi bēguļojošā ziņu noplūdinātāja par ASV izlūkdienestiem Edvarda Snoudena lūgumu piešķirt viņam patvērumu, liela daļa ir noraidoši noskaņotas, bet pārējās nav sniegušas konkrētu atbildi, otrdien paziņoja interneta vietne "WikiLeaks".

Pirmie Snoudena politiskā patvēruma lūgumi tika nosūtīti Ekvadorai un Islandei, bet vēlāk "WikiLeaks" politiskā patvēruma lūgumus Snoudena vārdā iesniedza Austrijai, Bolīvijai, Brazīlijai, Francijai, Indijai, Īrijai, Itālijai, Krievijai, Kubai, Ķīnai, Nīderlandei, Nikaragvai, Norvēģijai, Polijai, Somijai, Spānijai, Šveicei, Vācijai un Venecuēlai. 

Snoudens gan vēlāk atsauca savu lūgumu Krievijai pēc tam, kad Maskava norādīja, ka viņam būs jāizbeidz slepenās informācijas noplūdināšana, ja viņš vēlas palikt Krievijā.

Paziņojumu par viņa pieteikuma noraidīšanu jau ir izplatījusi Indija un Polija. Indija norādīja, ka pēc rūpīgas pieteikuma pārbaudes secināts, ka nav pamata piešķirt patvērumu, bet Polija uzsvēra, ka lūgums neatbilst formālām iesnieguma prasībām. "Bet pat tad, ja tas atbilstu prasībām, es nesniegtu pozitīvas rekomendācijas," mikroblogu vietnē "Twitter" rakstīja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Savukārt Austrija, Islande, Norvēģija, Somija un Spānija ir norādījušas, ka patvēruma lūgumu var iesniegt vien personas, kas jau atrodas valstī, tādēļ Snoudena situācija nav izskatāma.

Francija un Šveice paziņoja, ka oficiālu iesniegumu ar patvēruma lūgumu no Snoudena nav saņēmušas.

Ķīna un Īrija ir atteikušas komentēt Snoudena lūguma saņemšanu un tā izskatīšanas gaitu.

Pārējo valstu reakcija vēl nav publiski pausta.

Snoudens  turpina uzturēties Maskavas Šeremetjevas lidostā, kur viņš 23.jūnijā ieradās no Honkongas kā tranzītpasažieris ar Krievijas nacionālās aviokompānijas "Aeroflot" reisu. Snoudens jau Honkongā bija reģistrējies "Aeroflot" 24.jūnija reisam no Maskavas uz Kubu, tomēr viņš uz Havanu neizlidoja un joprojām atrodas lidostas tranzītzonā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir noliedzis iespēju, ka Krievija varētu izdot Snoudenu ASV.

ASV Tieslietu ministrija 21.jūnijā izvirzīja Snoudenam kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

16.jūnijā ASV anulēja Snoudena pasi, un tas, ka viņam nav derīga ceļošanas dokumenta, tiek uzskatīts par galveno iemeslu, kādēļ Snoudens nevar aizlidot no Maskavas.

Kriminālapsūdzības 30 gadus vecajam Snoudenam ir izvirzītas federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma "Booz Allen Hamilton", kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Snoudens 20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par slepenām programmām, ar kurām ASV izlūkdienesti izspiegojuši interneta un telefonsarunu datus.

BNS, Foto: EPA/LETA