Pasaulē
2013. gada 13. jūlijs, 11:28

Četras Dienvidamerikas valstis atsauc vēstniekus Francijā, Itālijā, Portugālē un Spānijā

Jauns.lv

Argentīna, Brazīlija, Urugvaja un Venecuēla nolēmušas atsaukt uz konsultācijām savus vēstniekus Francijā, Itālijā, Portugālē un Spānijā, jo šīs valstis mēneša sākumā slēdza savas gaisa telpas Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīnai saistībā ar aizdomām, ka tajā varētu būt ziņu noplūdinātājs par ASV specdienestiem Edvards Snoudens.

Lēmumu par vēstnieku atsaukšanu četras Dienvidamerikas valstis paziņoja reģionālās organizācijas "Dienvidu kopējais tirgus" (MERCOSUR) samitā piektdien Urugvajas galvaspilsētā Montevideo. Vēstnieku atsaukšana uz konsultācijām diplomātijā ir signāls par attiecību pasliktināšanos.

MERCOSUR samita noslēguma paziņojumā arī tika pausts atbalsts Bolīvijai, Nikaragvai un Venecuēlai, kuras ir paudušas gatavību piešķirt Snoudenam patvērumu.

"Mēs noraidām jebkādu rīcību, kas var graut valstu pilnvaras.. piešķirt patvērumu," sacīts paziņojumā. MERCOSUR  dalībvalstis ir Argentīna, Bolīvija, Brazīlija, Paragvaja, Urugvaja un Venecuēla. Paragvajas dalība organizācijā ir apturēta, bet Bolīvijas iestāšanās vēl nav ratificēta visu dalībvalstu parlamentos.

Francija, Itālija, Portugāle un Spānija   Moralesa  lidmašīnai 2.jūlijā neļāva ielidot savās gaisa telpās saistībā ar aizdomām, ka šajā lidmašīnā varētu būt Snoudens, kurš tomēr lidmašīnā nebija un joprojām uzturas Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā.

BNS