Pasaulē
2013. gada 2. augusts, 12:35

Austrālija plāno ieviest nodokli noguldījumiem bankās

Jauns.lv

Austrālijas valdība piektdien paziņoja, ka budžeta deficīts ir pieaudzis līdz 30 miljardiem Austrālijas dolāru (14 miljardiem latu) un valsts ieņēmusi samazinās, un pavēstīja par ieceri no 2016.gada ieviest nodokli noguldījumiem bankās.

Finanšu ministrs Kriss Bouens sacīja, ka noguldījumi bankās līdz 250 tūkstošiem Austrālijas dolāru (118 tūkstošiem latu) no 2016.gada tiks aplikti ar nodokli 0,05% apmērā.

Ministrs prognozēja, ka pirmajos 18 mēnešos pēc banku noguldījumu nodokļa ieviešanas šī nodokļa ieņēmumi sasniegs 733 miljonus Austrālijas dolāru (347 miljonus latu).

Viņš sacīja, ka šī nauda tiks ieskaitīta jaunā Finanšu stabilitātes fondā, bet tiks uzskaitīta kā budžeta ieņēmumi, lai aizsargātu noguldījumus bankas bankrota gadījumā.

"Tā tiks nošķirta no pārējā budžeta un nolikta malā gadījumam, ja kādai bankai Austrālijā rastos problēmas. Tas Austrālijā labu laiku nav noticis, bet mēs nevaram uz to paļauties," sacīja Bouens.

Saskaņā ar ministra teikto šāda nodokļa ieviešanu ieteikusi Austrālijas Rezervju banka, Starptautiskais valūtas fonds un Austrālijas banku darbības regulēšanas pārvalde. Austrālijas Banku asociācija gan neuzskatīja to par nepieciešamu.

BNS