Pasaulē
2013. gada 12. septembris, 03:29

Krievija aizliedz Moldovas vīnu importu

Jauns.lv

Krievija noteikusi importa aizliegumu Moldovas vīniem un citiem alkoholiskajiem dzērieniem, šādu lēmumu skaidrojot ar riskiem veselībai, taču kritiķi uzskata, ka tas paredzēts, lai apturētu bijušās Padomju Savienības valsts virzību uz Eiropas Savienību (ES).

Importa aizliegums, par kuru tika paziņots otrdien, spēkā stāsies trešdien.

Krievijas galvenais sanitārais ārsts Genādijs Oņiščenko paziņoja, ka Moldova vairākos gadījumos tikusi informēta, lai tā uzlabo valsts produktu kvalitāti, taču tā nav to izdarījusi.

"Aizliegums ir svarīgs solis, kuru mums nākas nelabprāt spert, taču tas ir vienīgais iespējamais veids, kā atrisināt pašreizējo situāciju," Oņiščenko teikto citē ziņu aģentūra "Interfax".

Kāda augsti stāvoša Moldovas amatpersona, kura vēlējusies palikt anonīma, ziņu aģentūrai gan norādīja, ka Krievija jau iepriekš ir noteikusi aizliegumus, lai izdarītu politisko spiedienu uz Moldovas "ārlietu izvēlēm".

Amatpersona uzsvēra, ka Moldovas vīni, kuru importu aizliegusi Krievija, atbilst ES standartiem.

"Mēs ne tikai eksportējam uz Krieviju, bet arī uz Eiropas tirgu, tāpēc mums ir atbilstība," sacīja amatpersona.

Amatpersona piebilda, ka aizliegums, kas noteikts visiecienītākajiem Moldovas zīmoliem, nācis kā pārsteigums. Viņš arī pauda cerību, ka ES palīdzēs izrādīt politisko spiedienu uz Krieviju, lai tā atceltu šo embargo.

ES cer novembrī Viļņā paredzētajā samitā ar vairākām bijušās Padomju Savienības valstīm parakstīt Austrumu partnerības līgumu.

Tikmēr Krievija izveidojusi konkurējošu Muitas savienību, kurā tā plāno iekļaut vairākas no tām pašām valstīm.

Patlaban Muitas savienībā ietvertas Baltkrievija, Kazahstāna un Krievija.

Taču Maskava vēlas, lai arī Armēnija, Azerbaidžāna, Gruzija, Kirgizstāna, Moldova, Tadžikistāna, Turkmenistāna, Ukraina un Uzbekistāna pievienotos un 2015.gadā pārveidotu šo struktūru politiskā blokā - Eirāzijas savienībā.

LETA