Pasaulē
2013. gada 26. septembris, 15:16

Plkst. 19:59 pacels glāzes par "Guinness" alus kompānijas dibinātāju

Jauns.lv

Ceturtdien Dublinā plkst.17.59 pēc vietējā laika (plkst.19.59 pēc Latvijas laika) tiks paceltas alus glāzes par kompānijas "Guinness" dibinātāju Artūru Ginesu, vēsta laikraksta "The Guardian" interneta vietne.

Artūra diena Īrijā pirmoreiz tika svinēta 2009.gadā. To izdomāja alus darītavas mātesuzņēmums "Diageo" par godu dibināšanas 250.gadadienai. Glāžu pacelšanas laiks apzīmē 1759.gadu, kad uzņēmums tika dibināts.

Sākotnēji svētkus uzņēma pozitīvi, taču tas drīz mainījās. Artūra dienas svinības gadu gaitā kļuvušas arvien nevaldāmākas. Pagājušogad to laikā Dublinā par 30% palielinājās ātrās medicīniskās palīdzības izsaukumu skaits, bet 2000 slimnīcas gultu aizņēma pacienti ar alkohola ierosinātām veselības problēmām.

Īrijā jau tiek svinēta Svētā Patrika diena, kas ir populārs iemesls iedzeršanai. Artūra diena ieplānota gandrīz pusgadu pēc tās, turklāt tā notiek ceturtdienā, kad daudzi studenti dodas izklaidēties.

Pret Artūra dienu šogad izteikušies daudzi Īrijā pazīstami cilvēki. Taču nevar noliegt, ka "Guinness" alus ir viens no Īrijas slavenākajiem simboliem. "Guinness" noliktava ir valsts populārākā tūristu atrakcija, un katrai augstai amatpersonai, sākot ar Lielbritānijas karalieni Elizabeti II un beidzot ar ASV prezidentu Baraku Obamu, uzreiz pēc nolaišanās uz Īrijas zemes rokās tiek iespiesta pinte "Guinness" alus.

"Diageo" neuzņemas atbildību par bezatbildīgo dzeršanu tās ieviestajos svētkos, taču šogad solījusies nosūtīt uz neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļu savu pārstāvi, lai tas novērotu notiekošo.

LETA