Vīru pasaule
2022. gada 18. novembris, 08:26

VIDEO: pulksteņi no pašiem zemākajiem plauktiem: "Deviņvīri" testē "lētos ķīniešus"

Sandris Metuzāls

Mēdz teikt, ka laiks ir nauda. Taču tas ne vienmēr nozīmē, ka arī laikrādis ir tās naudas vērts, ko par to prasa pārdevējs. Šo skaudro patiesību "Deviņvīri" noskaidroja, sarīkojot ķīniešu lēto pulksteņu testu.

Rokas pulksteņi ir dažādi – mehāniskie, automātiskie, kvarca un tā tālāk. Ir ļoti dārgi rokas pulksteņi, kas maksā tūkstošiem un pat simtiem tūkstošu eiro, un ir arī ļoti lēti pulksteņi. Mēs pievērsāmies tiem otrajiem – lētajam galam – un no tālās Ķīnas izrakstījām trīs pulksteņus, kas vidēji maksā apmēram piecus eiro. Teiksiet – aizdomīgi lēti? Un jums būs pilnīga taisnība, taču šo pulksteņu ražotāji apgalvo, ka  šie laikrāži esot izturīgi sporta vai militārā stila pulksteņi. Paraudzīsim, vai tā tiešām ir, pakļaujot pulksteņus trieciena un mitruma testiem. Proti, vispirms metīsim zemē, tad pret betona sienu un visbeidzot iemērksim ūdenī. Bet pēc tam redzēs, kas būs palicis pāri.

“Šveices armijas” pulkstenis

foto: Rojs Maizītis/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"

**

Cena: 4 EUR

Uz pulksteņa skaidri un gaiši rakstīts Swiss Army, liekot manīt, ka tam varētu būt kaut kāds sakars ar Šveices armiju. Patiesībā gan vienīgais kopīgais varētu būt zaļā krāsa, kas atgādina armijas uniformu. Kaut gan pulksteņa aprakstā pieminēts vārds steel, tātad tērauds, tā korpuss ir no lētas plastmasas, bet vienīgā metāla detaļa ir otrā pusē pieskrūvētais plānais vāciņš. Tīri vizuāli pati kvalitatīvākā šā pulksteņa sastāvdaļa liekas auduma siksniņa. Ak, jā, bez lielajiem stundu, minūšu un sekunžu rādītājiem pulksteni rotā arī vairāki mazi rādītāji, tā radot asociācijas ar hronogrāfu, taču tas ir optisks māns, jo šie rādītāji uz ciparnīcas ir vienkārši uzzīmēti.

Nomešanu zemē no apmēram metra augstuma pulkstenis izturēja nevainojami. Citādi bija ar triecienu pret sienu – tajā tas sadalījās reizinātājos: korpuss atsevišķi, mehānisms atsevišķi un vāciņš atsevišķi. Mēs gan to pēc tam atkal salikām kopā, un pulkstenis pat turpināja darboties, tikai cipariņš 8 ciparnīcā kaut kā bija aizslīdējis sānis un iekārtojies tur, kur vajadzētu būt 11. Pārsteidzoši, taču pulkstenis izturēja arī pārbaudījumu ar ūdeni – piecas minūtes mirka burkā. Ciparnīca gan pēc tam aizsvīda, taču pulkstenis turpināja darboties.

Secinājums: viltvārdis, kas uzdodas par Šveices kareivi, nav trieciendrošs, toties no mitruma nebaidās.

foto: Rojs Maizītis/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"

HONX

foto: Rojs Maizītis/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"

***

Cena: 5 EUR

Šim pulkstenim ir vārds, kas uzrakstīts uz korpusa. Vai arī varbūt HONX ir ražotājs – ej nu sazini. Vēl uz pulksteņa rakstīts, ka tas esot ūdensdrošs un sportisks. Tāds tas tiešām izskatās, dizainiski kopējot slavenos trieciendrošos Casio pulksteņus. Iemācīties apieties ar to gan bija diezgan sarežģīti, jo lietošanas instrukcija bija skaidrā ķīniešu valodā, bet meklēt internetā anglisko versiju mums bija slinkums. Tādēļ neko vairāk par pareiza laika iestatīšanu nepratām, toties konstatējam, ka ar šo pulksteni var rīkot diskotēku, jo ciparnīcu iespējams izgaismot visvisādās krāsās. Ir arī modinātāja signāls, kas ieslēdzas pēc kaut kāda ķīniešiem vien zināma algoritma.

Mešana zemē pulksteni nekādi neietekmēja, tas pats ar triekšanu pret betona sienu. Cienījami. Un arī piecas minūtes ūdenī tas izturēja bez problēmām.

Secinājums: labs rādītājs pulkstenim par pieciem eiro. Turklāt pa gabalu tas izskatās tīri tā neko; galvenais, neļaujiet nevienam to aplūkot tuvumā, jo tad uzreiz lētums kritīs acīs.

foto: Rojs Maizītis/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"

Luxury un fashion

foto: Rojs Maizītis/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"

*

Cena: 7 EUR

Šie abi vārdi pieminēti ar zeltainu plastmasu (bet varbūt tā ir folija?) rotāto pulksteni, uz kura korpusa rakstīts, ka tas esot sportisks un ūdensdrošs. To mēs vēl pārbaudīsim, taču jau uzreiz konstatējām, ka laikrādis ir vistīrākais feiks, kā tagad pieņemts teikt: ja neskaita stundu, minūšu un sekunžu rādītājus, visi pārējie dati ciparnīcā ir vienkārši uzzīmēti. Šī iemesla dēļ pulkstenis vienmēr rādīs, ka ir otrdiena, kā arī kaut ko par 9:25 – nezinu, ar ko tieši šis laiks tik ievērības cienīgs. Ko nozīmē uzzīmētais zeltītais rādītājs ar vārdu "Over", mēs tā arī nesapratām. Tāds pats feiks ir sānos esošā plastmasas pogu imitācija, jo reāli nekādu pogu tur nav.  Kā teica kolēģis Rihards Lepers, šis pulkstenis piestāvētu tiem džekiem, kuri tirgū andelē tikpat feikas zelta ķēdītes.

Kritienu no metra augstuma pulkstenis izturēja. Izturēja arī triecienu pret sienu – tajā tikai nobružājās uzraksti, kas grezno korpusu. Taču ūdens testā laikrādis pilnīgi izgāzās: jau pēc minūtes apstājās, turklāt ciparnīca pieplūda ar ūdeni.

Secinājums: ne viss ir zelts, kas spīd. Šis pulkstenis ir uzskatāms šā teiciena patiesuma iemiesojums.

foto: Rojs Maizītis/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"