Lidojums zem "Michelin" zvaigznāja: kas ir 9 pasaules labākie pavāri?
Daudzi no mums, protams, atceras ainu no slavenās Rīgas kinostudijas filmas, kurā vella kalpi dzied "Mēs, jautrie pavāri", tikpat jautri šeptē pa barona virtuvi, žonglējot ar katliem, pannām un pavārnīcām. Šoreiz gan nevis par draiskošanos, bet par īstiem pašiem labākajiem pasaules šefpavāriem, kurus par tādiem atzīst amatbrāļi un viņu pavalgu baudītāji.
9 ½ Cilvēks no pampām
Pavārs: Mauro Kolagreko (Argentīna)
Raksturojums: Viņa kūrētais Dienvidfrancijas pilsētā Mentonā esošais restorāns "Mirazur" jau vairākkārt ir atzīts par pašu labāko pasaulē. Pērn viņš ieguva savu trešo "Michelin" zvaigzni, kļūstot par pirmo, kurš, nebūdams vietējais, Francijā kļūst par trīskārtēju galvenās kulinārijas balvas kavalieri. Savās receptēs viņš izmanto tikai tos produktus, kas nogatavināti uz restorānam piederošās zemes, tāpat viņš ir pilnībā atteicies no plastikāta priekšmetiem, pārtikas plēves un vakuumiepakojumiem.
9. No Krievijas – bez raķetēm
Pavārs: Vladimirs Muhins (Krievija)
Raksturojums: Neapšaubāmi labākais Krievijas šefpavārs un restorators. Viņa Maskavā izlolotais restorāns "White Rabbit" jau astoto gadu ir pasaules ranga Top 50 listē. Tikpat ilgi viņš visai pasaulei pierāda, ka tradicionālajai slāvu virtuvei ir nozīmīga vieta uz daudzšķautņainās garšu, smaržu un pārējo maņu baudas skatuves. Forši būtu, ja arī viņa vārda radiniekam rokās būtu pildīti pīrāgi, nevis raķetes.
8. Novators
Pavārs: Alekss Atala (Brazīlija)
Raksturojums: Alekss visai pasaulei prezentē brazīliešu tradicionālo virtuvi, nebeidzot eksperimentēt ar jaunākajām kulinārijas mākslas piruetēm. Proti, viņš miksē brazīliešu produktus ar franču un itāļu virtuves klasiskām sastāvdaļām. Savā restorānā "D.O.M." viņš piedāvā ēdienkarti ar produktiem no visiem 26 Brazīlijas štatiem. Viņa restorāns (divas "Michelin" zvaigznes) skaitās pats labākais visā Dienvidamerikā un jau sesto gadu ir rodams starp pasaules Top 50.
7. Arī meitenes māk
Pavārs: Anna Roša (Slovēnija)
Raksturojums: 2017. gadā Anna tika atzīta par visas planētas labāko šefpavāri, kas ir visai interesants fakts, jo slovēniete ir autodidakts jeb cilvēks, kurš savas zināšanas ieguvis pašmācības ceļā. Viņa daudz mācījās no saviem vecvecākiem un vecākiem, kuri bija profesionāli pavāri, un šobrīd viņas restorānu "Hiša Franko" rotā divas "Michelin" zvaigznes, bet pati ēdvieta jau trīs gadus ir pasaules Top 50 sarakstā. Viņas stils? Absolūti vienkāršs – vissvaigākie vietējie produkti plus autentiskās virtuves smagnējā elegance.
6. Trīs vienā
Pavārs: "Disfrutar" (Spānija)
Raksturojums: 2014. gadā trīs pasaulslavenā spāņu šefpavāra Ferrāno Adria mācekļi apvienojās, lai Barselonā izveidotu restorānu ar nosaukumu "Disfrutar", kas spāņu mēlē nozīmē – Baudīt. Protams, te vislielākā uzmanība tiek veltīta Vidusjūras virtuvei, moderniem un sava skolotāja radītajiem recepšu akcentiem. Trīs vella kalpi ir Mateo Kasanjass, Oriols Kastro un Eduards Ksatrušs. Šobrīd pie "Disfrutar" žaketes ir piespraustas divas "Michelin" zvaigznes.
5. Klusais skandināvs
Pavārs: Renē Redzepi (Dānija)
Raksturojums: Pirms diviem gadiem atzīts par pasaules labāko šefpavāru. Revolucionārs, kurš visai pieticīgajai skandināvu ēdienkartes paletei piešpricē tīru un dabisku garšu notis, veidojot jaunu un modernu ziemeļu virtuvi. Viņa vadītais un ar trim "Michelin" zvaigznēm apbalvotais restorāns "Noma" tiek uzskatīts par vienu no labākajiem visā pasaulē. Šajā sarakstā tas ir jau kopš 2006. gada!
4. Ģimene gatavo vislabāk
Pavārs: Huans Roka (Spānija)
Raksturojums: Huans ir pasaulslavenā restorāna "El Celler de Can Roca" dibinātājs un šefpavārs. Atklāts Spānijas pilsētā Žironā, tas jau 2009. gadā tika godināts ar trim "Michelin" zvaigznēm, bet 2013. un 2015. gadā atzīts par labāko pasaulē! Te Huans darbojas kopā ar brāļiem Hosē un Hordi – viņi trijatā meistaro modernu un avangardisku spāņu virtuvi. Pats Huans divus gadus pēc kārtas (2017. un 2018.) tika atzīts par visas mūsu planētas labāko šefpavāru. Nu jau pāris gadus viņš klāj galdus pēc "Oskara" balvas ceremonijām un piedalās arī Eltona Džona labdarības pasākumos.
3. Viss – pēc jūsu vēlmēm!
Pavārs: Andoni Lūiss Aduriss (Spānija)
Raksturojums: Aduriss tiek uzskatīts par pašu novatoriskāko un modernāko mūsdienu šefu. Viņa vadītais restorāns "Mugaritz" (divas "Michelin" zvaigznes) atrodas basku zemē Spānijas ziemeļos, Erenterijā – uz austrumiem no Bilbao. Savā virtuvē viņš gandrīz nelieto sāli, un vēl – te nav konkrētas ēdienkartes. Degustācijās viss tiek gatavots pēc klienta vēlmēm un garšu kaprīzēm. Vidējā rēķina summa – 250 eiro.
2. Mūsdienu virtuozs
Pavārs: Bjerns Francens (Zviedrija)
Raksturojums: Absolūts kulinārijas modernists. Viņu dēvē par Zviedrijas gastronomijas pērli. Bijušais profesionālais futbola komandas "AIK" spēlētājs sportista karjeru beidza 1996. gadā, un nu zem viņa naža ir divi trīszvaigžņu "Michelin" restorāni – "Frantzen" Zviedrijā un "Zen" Singapūrā. Viņš ir kā perfekts blenderis, jo apvieno klasisko un visai rāmo zviedru virtuvi ar moderni novatoriskām garšu vibrācijām.
1. Garšu jaucējs
Pavārs: Dabizs Munjoss (Spānija)
Raksturojums: Madrides restorāna "DiverXO" dibinātājs un šefs – starp citu, šis ir vienīgais Spānijas galvaspilsētas lokāls, kurš godam jau vairākus gadus nēsā trīs "Michelin" zvaigznes! Pērn Dabizs tika atzīts par pasaules pirmo numuru šefpavāru topā. Viņa galvenā firmas zīme – kreativitāte un ideāla dažādu pasaules virtuvju miksāža! Piemēram – klasiska spāņu lazanja, atšķaidīta ar Āzijas garšvielu kolorītu. Vai Polinēzijas augļu sacepums ar 18 mēnešus nogatavinātu Parmas sieru. Lai garšo!