2021. gada 9. decembris, 09:46

Vīru runa: spēkratu kolekcionāra Normunda Orleāna kino pērles

Jauns.lv

Spēkratu kolekcionāra Normunda Orleāna privātajā muzejā ir vairāk nekā 150 dažādu eksponātu – no ekskluzīviem antīkiem auto līdz padomju laika velosipēdiem. Ar viņa kolekcijas spēkratiem vizinājušās daudzas leģendāru filmu zvaigznes.

“9Vīri” šoreiz ciemojas pie Normunda Orleāna – seno automobiļu un citu braucamrīku kolekcionāra, kurš savu arodu un hobiju pārņēmis no tēva un cer to atstāt mantojumā bērniem.

Kolekcionārs atzīst, ka viņa hobijs ir sarežģīts, tas prasa daudz laika laika un līdzekļu. Automašīnu restaurācijā tiek izmantotas oriģinālās detaļas, bet to sagādāšana nav vienkārša – konkurentu daudz, piedāvājums neliels. Tomēr soli pa solim viņa kolekcija kļūst aizvien kuplāka. Pirms laika auto kolekcijai pievienojās arī motorolleri, motocikli  un pat velosipēdi, kas vislielāko prieku sagādā muzeja mazajiem apmeklētājiem.

Normunda auto ir bijuši nozīmīgās lomās daudzās padomju un latviešu kinofilmās. Īpaši iecienīta viņa kolekcija bijusi Odesas kinostudijas un “Mosfiļm” filmēšanas laukumos. “Toreiz bija valsts pasūtījumi un naudas kino netrūka, vajadzēja uzņemt filmas par karu – tad nu sauca mani piedalīties,” atceras kolekcionārs. Liels piedzīvojums bijis Ņikitas Mihalkova filmas “Mīlas verdzenes” uzņemšana; kādā epizodē redzams arī Normunds. Viņš atzīst, ka titulētais režisors tolaik izcēlies ar eiropeisku kārtību un uzmanību pret vissīkākajām detaļām.

Arī latviešu kino klasikas kadrus rotā Normunda Orleāna kolekcijas pērles. Tās redzamas tādos leģendāros darbos kā “Agrā rūsa”, “Teātris”, “Dāvanas pa telefonu” un arī jauno laiku kino – Aigara Graubas filmā “Baiga vasara”.

Normunds atklāj, ka lielākoties ar auto braucis viņš pats, bet aktieri iesēdināti tikai uz mirkli, lai var nofilmēt. “Tas nav tik vienkārši, ar senajiem spēkratiem braukt ir jāprot, tur darbojas pavisam citi principi.”

Skaties video un uzzini arī to, kura ir meistara kolekcijas lielākā pērle, kā notiek restaurācijas process, kā arī atbildes uz citiem jautājumiem.