2021. gada 7. jūnijs, 07:02

“Vīru runa” viduslaikos: dzelzs uzvalki privātās lidmašīnas cenā

Jauns.lv

Cik maksāja senais bruņojums, cik vienkārši to var uzvilkt un novilkt, cik ērti tajā pārvietoties un kas bija bruņinieku vājākā vieta – to visu Sandris Metuzāls un Aldis Miesnieks vaicā vēstures pētniekam un rekonstruktoram Uģim Urtānam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ropažu pilsdrupās varot sastapt spokiem līdzīgas būtnes. Vietējie iedzīvotāji stāsta: ir redzēts, kā uz pils senajiem mūriem, bruņām žvadzot un zobeniem šķindot, cīnās senie bruņinieki. “Vīru runa” devās uz Ropažiem, kur sastapa cilvēkus, kas prot pārvietoties laikā un mēdz pārcelties uz viduslaikiem.

Uģis Urtāns darbojas vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubā “Rodenpoys”, kas tulkojumā no līvu valodas nozīmē dzelzs dēls. Tāds bija arī senais Ropažu nosaukums.

“Rodenpoys” nodarbojas ar Ropažu viduslaiku vēstures atveidošanu 14. gadsimtā. Līvu un vācu ordeņa pils garnizona tērpi, rotas, ieroči, bruņas un sadzīves priekšmeti – tas viss tiek vākts, krāts, atjaunots un radīts no jauna. Nē, viņi nav spoki, bet gan sava novada patrioti, kuri godā vēsturi un spēj tās elpu pārcelt uz mūsdienām.

Savukārt mūsdienās spalvas bruņinieki Aldis Miesnieks un Sandris Metuzāls kārtējā sarunu seriāla “Vīru runa” sērijā Ropažos, ietērpti dzelzs bruņu tērpos, kas ir identiski tiem, kuros viduslaiku karagājienos devās senie bruņinieki, burtiski iejūtas īstu bruņinieku ādā.

Jā, runāt kā vīriem ir nopietna lieta, bet kā abiem jaunizceptajiem bruņiniekiem veiksies, pilnā ekipējumā izpildot dažādus vingrinājumus? Vai tas tiešām izskatīsies tik smieklīgi, kā izklausās? Uģis gan pieklājīgi atzīmēja, ka nav slikti, bet noskatieties video un spriediet paši.

Sarunā Uģis atklās, ka viņa drēbju skapis ir ievērojami lielāks nekā citiem cilvēkiem, jo tajā jāglabā arī dzelzs bruņas.

Mūsdienās bruņinieka tērps maksā vairākus tūkstošus, kas, protams, ir dārgs prieks, bet senos laikos tam bija pavisam cits svars – tāds bija tikai biezākajiem čaļiem. Tolaik nebija problēmu jau no attāluma atpazīt oligarhu – Uģis stāsta, ka pilna ekipējuma izmaksas mūsdienās būtu pielīdzināmas nevis dārgam auto, bet pat privātajai lidmašīnai.