"Deviņvīri" gatavo kulinārijas šedevrus no olām
foto: Rojs Maizītis

"Deviņvīri" gatavo kulinārijas šedevrus no olām

Aldis Miesnieks

Jauns.lv

Šoreiz, sagaidot vienus no kristiešu lielākajiem svētkiem, "Deviņvīri" nespēlēs regbiju ar strausa olām, nemeklēs sīpolu čagas, putraimu burkas un akvareļa pindzeles, bet gan mēģinās pagatavot vairākas maltītes, kurās galvenais produkts būs vistu olas.

Noteikumi

Interneta vietnes mudž no dažādām olu ēdienu recepšu miriādēm. Mēs izvēlējāmies dažas mazāk aizdomīgas un dažas stipri šaubīgas, kuras tīklā angliski tiek dēvētas par lifehacks. Galvenais nosacījums, ko strikti ievērojām, – izmantot tikai tos pārtikas produktus un priekšmetus, kas redzami "YouTube" video.

"Deviņvīru" kulinārās izvirtības ar olām

Šoreiz, sagaidot vienus no kristiešu lielākajiem svētkiem, "Deviņvīri" nespēlēs regbiju ar strausa olām, nemeklēs sīpolu čagas, putraimu burkas un akvareļa ...

Brokastis proletariātam

Vajadzīgs: 1 ola, 2 ņukas baltās kvadrātainās tostermaizes, apaļa glāze, zaļumi, garšvielas, eļļa.

Darbības. Uzkarsētā pannā ielejam eļļu. Vienā no baltmaizes rikām ar glāzi izspiežam apaļu mīkstumu un šo šķēli apcepam no abām pusēm (1 minūti), otru, veselo – tikai no vienas puses. Apgriežam otro riku uz vēl neapcepto pusi, uzliekam tai virsū mūsu caurumaino ņuku, kurā glīti iesitam (izsakoties hokeja terminoloģijā – ieslidinām) jēlu olu. Liekam virsū vāku un uz mazākas uguns cepinām 4–5 minūtes. Internetā ir variants ar alternatīvu recepti, kurai mikroviļņu krāsnī 180 grādos jāuzturas precīzi minūti.

foto: Rojs Maizītis

Verdikts. Sanāk tāda kā ogļraču dubultmaize ar vidēji gatavu vēršaci. Piegrieziet zaļumus (lokus, pētersīļus, dilles), uzripiniet kādu tomātu, un sātīga brokastu maltīte gatava! 5 zvaigznes no 5!

Uzmetiens ar apelsīniem

Vajadzīgs: 2 vidēji apelsīni, 2 olas, piens cepampapīrs, garšvielas.

Darbības. Ar nazi nogriežam abiem citrusveidīgajiem jumtiņus, tad ar tuteni izgrebjam krāterveidīgu piltuvi, kur ielejam iepriekš ar pienu sakultās olas. Tādu kā omleti. Vienā no apelsīnu krāteriem mēs vēl piešāvām sapluinītu bekonšķēli. Liekam augļa vāciņus virsū un stutējam iekšā plītī uz cepampapīra deķīša 180 grādos uz 30–35 minūtēm.

foto: Rojs Maizītis

Verdikts. Izskatās baigi forši! Fotogrāfs nevar vien nopriecāties! Noņemam vāciņus – sasodīts, kurš ir nospēris mūsu omletes? No viena apelsīna uz mums nosodoši un skumji raugās vienīgi bekona pikucis. Bļin, nu jāsāk pētīt – izrādās, visa omletes pamatmasa ir izsūkusies cauri augļa porām un kā nezināmas izcelsmes traips rotājas uz cepampapīra. Atkārtošos vēlreiz – mēs visu darījām precīzi 1:1 kā internetā atrodamajā receptē! Nečakarējiet, lūdzu, olas un apelsīnus! 0 no 5!

Piparu buķete

Vajadzīgs: 3 dažādu krāsu saldie pipari, 3 olas, zaļumi, garšvielas, eļļa.

Darbības. Ņemam katru piparu, no vidus izgriežam treknu šķēli, kuru atbrīvojam no sēklām un no vienas puses nedaudz apcepam uz pannas. Griežam otrādi un katrā mūsu piparvannā iesitam pa olai. Tagad vāku virsū un uzmanīgi cepam, līdz tādai vēršacs gatavībai, kādu mēs gribam to saņemt.

foto: Rojs Maizītis

Verdikts. Patiesībā liekie pipari nekur nav jāizmet, un no viena dārzeņa jūs varat pagatavot četras porcijas. Ja pievieno zaļumus, kādu tomātiņu – nav nekādas vainas. Pēc bildes – 4 no 5, pēc garšu sajūtām – 3 no 5, jo svaigs, nemarinēts pipars savā būtībā ir visai pliekans.

Svēto tēvu pieminot

Vajadzīgs: pārtikas plēve, minigumijas, 3 olas, padziļa bļodiņa.

Darbības. Mēs, protams, nezinām, vai benediktīniešu ordeņa izveidotājs ir stāvējis klāt pie šīs receptes tapšanas, bet tautā ir vēl vairāki šā gastronomiskā stiķa nosaukumi – piemēram, plaucētā jeb prošuto ola. Tātad ieklājam mūsu bļodiņā iepriekš nomērītu pārtikas plēves fragmentu, kurā uzmanīgi, nesasitot dzeltenumu, ieslidinām olu. Tālāk katru mūsu pacientu nomezglojam ar gumiju – bilde atgādina caurspīdīgus hinkaļus – un laižam verdošā ūdens peldē uz 3–4 minūtēm.

foto: Rojs Maizītis
foto: Rojs Maizītis

Verdikts. Te, iespējams, jāņem vērā maza nianse, kas, protams, video nav redzama! Proti, katru pārtikas plēves maisiņu sākumā vajadzētu mazliet no iekšpuses iesmērēt ar eļļu, citādi mums viens pasažieris, ceļot viņu ārā no plānā krēsla, nedaudz aizķērās! Apkaisām mūsu trio ar lociņiem, garšvielām, un – prīmā! 5 no 5!

Neizdevušās vafeļu restītes

Vajadzīgs: 3 vai 4 olas, piens, garšvielas, pārtikas plēve.

Darbības. No pārtikas plēves izveidojam garu turzu, kurā ielejam ar pienu un specijām sakultās olas. Tālāk, ja darām, kā redzējām video, mums jānogriež tūtas pats galiņš un jāsāk veidot glītas, biezas restītes.

foto: Rojs Maizītis

Verdikts. Ne sūda! Mums uz pannas izsprāga prasta omletes strūklaka! Pilnīgs video feiks! Varbūt maisījumam bija jāpievieno stērķele vai kaut kāds miltu popurijs – ej tu izzīlē! Absolūts fiasko – 0 no 5. Tiesa, izlijušajai omletei nebija ne vainas!

Pārāk sarežģīta būšana

Vajadzīgi: majonēze, sinepes, 3 olas, pārtikas tīkliņš.

Darbības: Liek vārīties olas līdz absolūtai cietībai 12–15 minūtes. Pa to laiku sajauc majonēzi ar sinepēm (te pēc patikšanas un garšas labsajūtām – var ņemt angļu, krievu vai Dižonas). Oriģināla autori tālāk izmantoja pārtikas sietiņu vai vērteni, kurā tirgo sīpolus. Mēs izlēmām, ka lielas starpības nav, un izmantojām plastmasas drošības sietiņu, kuru parasti uzmauc uz dārgām alkohola pudelēm. Tālāk olas jāatdzesē, jānoloba un caur sietiņu kā gaļas mašīnu jāizspiež uz majonēzes – sinepju muklāja.

foto: Rojs Maizītis

Verdikts. Pilnīgi nejēdzīga nodarbe –dzeltenums vēl kaut kā irst, taču baltums plēšas un iestrēgst plastmasas pinumā. Nav absolūts aplauziens, bet desmitreiz vienkāršāk ir cietu olu smalki sakapāt ar nazi! Ideja – 2 no 5, garša – 4 no 5.

Glāžu tango

Vajadzīgs: 2 cilindriskas stikla glāzes – viena ar nelielu, otra ar teju divtik lielāku diametru. 4 olas.

Darbības. Atdalām olu dzeltenumus no baltumiem, dzeltenumus iepildot mazākajā glāzē. Liekam to vāroša katliņa viducī, pieskatot, lai ūdens nešļācas glāzē. Kad dzeltenums sacietējis, izkratām gatavo tūbiņu lielajā glāzē, kuru piepildām ar svaigo baltumu, ko tāpat vārām, kamēr sanāk hotdogs ar dzeltenuma pildījumu un baltuma aproci.

foto: Rojs Maizītis

Verdikts. Tā tas viss ir teorijā un "YouTube". Mums dzeltenuma stikla glāze ieplīsa paša vārīšanas procesa beigās, tāpēc kaut kādu desiņu no tās tomēr izkratījām. Toties lielākais stikla trauks sašķīda kā aisbergs tropiskos ūdeņos – laikam tie laifhakeri tur mūs par pilnīgiem muļķiem, jo bez metāla tilpumiem šādu recepti vienkārši nevar realizēt! 0 no 5.

Cīsiņu locīšanas fiasko

Vajadzīsi: 3 cīsiņi, 3 olas, zobu kociņi, dilles.

Darbības. Cīsiņi ļoti blīvi jāiegriež ¾ diametra dziļumā pa visu iekšējo perimetru. Tālāk uzmanīgi jāsaloka un aplis jāfiksē ar zobu kociņu. Jāapcep no vienas puses un, apgriežot uz otru vaigu, centrā jāiesit ola.

foto: Rojs Maizītis

Verdikts. Varbūt teorijā bija jāsanāk kaut kam identiskam ar paprikas variantu – tikai diemžēl nesanāca nekas. Galvenā vaina izrādījās cīsiņu izvēlē. Sagriezt un nostiprināt aplī iznāca tikai vienu brīvprātīgo, pārējie vienkārši pārplīsa. Mūsu izvēlētā piena desiņu šķirne bija par biezu un īsu – iespējams, ja ņem slaidas un garas modeles, receptūra varētu strādāt! Jebkurā gadījumā tā būtu kārtējā vēršacs ar gaļveidīgu garoziņu. 2 no 5.