foto: AFP/Scanpix
Muzejā Maskavā skatāms leģendu un mīklu apvītais Hitlera aligators
Aligators Saturns kļuvis par Maskavas Darvina muzeja eksponātu.
2021. gada 31. janvāris, 06:59

Muzejā Maskavā skatāms leģendu un mīklu apvītais Hitlera aligators

Kas Jauns Avīze

Maskavā atkal atvērti muzeji, tostarp Valsts Darvina muzejs, kur pirmo reizi izstādīts unikāls eksponāts – par Hitlera aligatoru iesauktā Saturna izbāznis.

Rāpulis bija dzīvā pēckara trofeja no Vācijas un ilgus gadus nodzīvoja Maskavas zooloģiskajā dārzā, kur pērn 22. maijā devās uz mūžīgajiem medību laukiem. Leģenda vēsta, ka 20. gadsimta 30. gadu vidū aligatoru sagūstīja Misisipi pavalstī ASV un pārveda uz Berlīnes zoodārzu, kur tas mitinājās līdz 1943. gadam. Saturns esot redzējis visus nacistu līderus, ieskaitot Hitleru, kam paticis iegriezties zvērnīcā.

Pilsētas leģendas

Bombardēšanas laikā sagrauts arī zoodārza akvārijs, un liela daļa iemītnieku gāja bojā. Tas ir vēsturisks fakts, bet paša Saturna liktenis gan ir teiksmu apvīts, raksta "Deutsche Welle". Pēc vienas versijas, aligators izmucis un pāris gadus slapstījies pa pilsētas kanāliem un drupām, līdz 1946. gadā to noķēruši britu karavīri un atdevuši padomju ieroču biedriem. Tad arī aligators aizvests uz Maskavu, kur nodzīvoja 74 gadus.

Pēc citas versijas, aligators mitinājies Hitlera privātajā zvērnīcā. Tas gan ir ļoti apšaubāmi, un visdrīzāk nacistu vadonis pat neredzēja Saturnu. Vācu pētnieks Jans Monhaupts, grāmatu "Dzīvnieki nacionālsociālisma laikā" ("Tiere im Nationalsozialismus") un "Citu zoodārzs" ("Der Zoo der anderen") autors, teic, ka šie stāsti ir pilnīga leģenda. Nav nekādu pierādījumu, ka Hitlers vispār bijis Berlīnes zoodārzā, turklāt viņš necieta reptiļus.

Paveicās nenokļūt zupā

Ja arī aligatoram būtu izdevies izkļūt brīvībā pēc uzlidojumiem, ilgi viņš nebēguļotu, jo drīz nokļūtu bada mocīto berlīniešu katlā. Berlīnes zoodārza tā laika darbinieki ir stāstījuši, ka zupa no bombardēšanā nogalēto rāpuļu astēm bijusi visai garšīga.

Vācijas laikraksts "Welt" pat veicis žurnālistisku izmeklēšanu un apšauba, ka aligatoru padomju karavīriem nodeva briti. Attiecības starp kara laika sabiedrotajiem jau bija kļuvušas saspīlētas, tāpēc loģiskāk būtu reptili nogādāt atpakaļ zoodārzā britu okupācijas zonā vai aizvest tālāk uz rietumiem.

Maskavā nekādu lielāku skaidrību gūt nevar, jo zoodārza dokumenti ir gājuši bojā ugunsgrēkā. Ir iespēja, ka Saturns atvests no Leipcigas, uz kurieni kara laikā evakuēja daudzus Berlīnes zoodārza dzīvniekus.

Laikmeta liecinieks

Starp citu, teorētiski aligators varētu izdzīvot pilsētas apstākļos. Dmitrijs Miloserdovs no Darvina muzeja Fondu nodaļas skaidro, ka Misisipi aligatori spēj pārciest zemu temperatūru un tātad arī Berlīnes ziemu.

Neatkarīgi no pilsētas leģendām muzejā Saturnu uzskata par vērtīgu ieguvumu. Aligators tagad kuplina zooģeogrāfijas zāli, kur Ziemeļamerika nav bijusi pārāk plaši pārstāvēta.

“Saturns mums ir vesels laikmets. Tā ir liela laime, ka katrs no mums varēja ieskatīties viņam acīs, vienkārši klusu pabūt blakus. Viņš ir redzējis daudzus no mums kā bērnus. Ceram, ka mēs viņu nesarūgtinājām,” vēstīts Maskavas zoodārza mājaslapā, kas uz mūžīgiem laikiem uzticējis glabāt mīluļa piemiņu Darvina muzejam.