2020. gada 11. jūlijs, 04:16

Latvijas noslēpumi: zīmīga bilde ar padomju maršalu un latviešu zupu

"100 Labi Padomi"

Augsts viesis Latvijā ieradās 1937. gada februārī – Sarkanās armijas ģenerālštāba priekšnieks maršals Aleksandrs Jegorovs. Pirms tam Maskavā bija viesojušies Latvijas armijas augstākie virsnieki, bet nu pienāca kārta atbildes vizītei.

Rīgā sarkanais maršals apmetās lepnajā viesnīcā Roma. Vizītes laikā Jegorovs apmeklēja ne tikai Latvijas armijas štābu, bet arī paviesojās karaspēka daļās Cēsīs un pat nobaudīja latviešu karavīru pusdienas. Kā viņam tās garšoja, par to tā laika prese neko nerakstīja. Toties atzīmēja, ka, pametot Latviju, maršals esot mūsu armijas štāba priekšniekam Mārtiņam Hartmanim nosūtījis telegrammu: “Atstājot Latvijas robežu, lūdzu Jūs, ģenerāļa kungs, pieņemt un nodot Latvijas valdībai un armijai manu vissirsnīgāko pateicību par man Latvijā parādīto viesmīlību. Es atļaujos izteikt pārliecību, ka mūsu savstarpējie apmeklējumi kalpos draudzīgu attiecību nostiprināšanai starp mūsu armijām un padziļinās kaimiņu labās attiecības starp Padomju Savienību un Latviju.”

Maršala pārliecība izrādījās graša vērta, jo pēc trim gadiem Sarkanā armija Latvijā ieradās nebūt ne kā viesis, bet uz palikšanu. Taču Jegorovs gan to nepieredzēja, jo gadu pēc viesošanās Latvijā tika apcietināts un apsūdzēts padomju štāba darbības graušanā un sadarbībā ar poļu, vācu un itāļu izlūkdienestiem. Dīvaini, ka ne ar Latvijas… 1939. gada februārī Jegorovu pēc tiesas sprieduma nošāva.