foto: Rojs Maizītis
Alžīriešu meitenes izglābušais Arnis Aspers uzzinājis, ka katra par slimnīcu samaksājusi 200 eiro
Arnis Aspers šeit, Ķīpsalas pludmalē, no noslīkšanas izglāba divas ārzemju studentes. Sevi par varoni viņš neuzskata, tikai atgādina, ka peldēt tādā situācijā ir jāprot.
2020. gada 5. jūlijs, 05:12

Alžīriešu meitenes izglābušais Arnis Aspers uzzinājis, ka katra par slimnīcu samaksājusi 200 eiro

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

18. jūnijs par otro dzimšanas dienu kļuvis divām Alžīrijas pilsonēm, Rīgas Tehniskās universitātes studentēm, kuras pandēmijas dēļ vasaras brīvlaikā nav tikušas uz dzimteni.

Viņas nolēma atvēsināties Ķīpsalas peldvietā pie Vanšu tilta un darīja to pēc musulmaņu tradīcijām, nenovelkot drēbes. Diemžēl šajā peldvietā visai strauji mainās dziļums, un meitenes, kuras nemaz neprata peldēt, pēkšņi sāka slīkt.

Pēkšņi pamanīja, ka nav labi

Laimīgā kārtā to pamanīja viens no atpūtniekiem, 56 gadus vecais Arnis Aspers, ikdienā filmu producents, taču viņam ir arī niršanas pieredze divdesmit gadu garumā. Glābt slīcējas steidzās arī tuvumā esošie divi glābēji, un visi trīs notikuma vietā ieradās gandrīz vienlaikus.

Pats Arnis "Kas Jauns Avīzei" stāsta, kā viss notika: “Kā dīkstāves pabalsta saņēmējs pavadīju laiku mākslīgi veidotajā pludmalē un pamanīju, ka atnāk divas meitenes musulmaņiem raksturīgā tērpā un ar viņām kopā arī kāds puisis. Viņas iegāja ūdenī, mēs vēl pat sasmaidījāmies, un es viņas tā amizantā skata dēļ nofotografēju. Tad sāku runāt ar draugu pa telefonu un pēkšņi pamanīju, ka nav vairs labi, jo meiteņu galvas ik pa brīdim pazūd zem ūdens un ar rokām arī notiek tādas nepārprotamas kustības.”

Tumšajā ūdenī nira piecas reizes

Ilgi nedomādams, Arnis metās ūdenī, un, kad kopā ar glābējiem ticis līdz jaunietēm, abas jau bija zem ūdens. “Kad ieniru, baltās drēbes apģērbušos meiteni pamanīju uzreiz – pacēlu viņu virs ūdens un nodevu glābējam, kas viņu izvilka krastā.”

Arnis turpināja meklēt otru meiteni: “Daugavā ūdens ir diezgan tumšs, tā ka uztaustīju viņu tikai ar ceturto ieniršanas piegājienu, kad zem ūdens viņa bija pavadījusi jau vismaz divas līdz trīs minūtes. Vēl šodien atceros viņas plati atvērtās acis, bet ar tādu neko neredzošu sajūtu – it kā būtu jau mirusi. Izvilku viņu krastā, sniedzām pirmo palīdzību, un, par laimi, viņa sāka atklepot ūdeni.”

Gods kam gods, ar meitenēm kopā atnākušais puisis arī mēģinājis palīdzēt, bet viņa peldētprasme diemžēl bijusi par vāju. Visai ātri atbrauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde, un abas cietušās aizvestas uz Stradiņa slimnīcu.

Arnis pēc dažām dienām sazinājās ar alžīriešu puisi, lai uzzinātu, kā izglābtajām klājas. Viss ir labi, tikai slimnīca katrai izsniegusi aptuveni 200 eiro lielu rēķinu.

Šokē rasistu komentāri

Par vienu gan Arnis ir šokā – par komentāriem "Facebook" pie šā gadījuma apraksta: “Kaut ko tik pretīgu un rasisma pilnu vēl nekad nebiju lasījis. Vieglākais variants bijis – nu kāpēc gan tu viņām nepalīdzēji noslīkt, bet par citiem pat izteikties negribu. Informēju valsts drošības iestādes, lai tiek ar to galā.”

Nekādu varoņdarbu paveicis Arnis nejūtas un saka, ka viņa vietā tā būtu rīkojies jebkurš, protams, ar nosacījumu, ka peldēt tādā situācijā ir jāprot. Tuvākajā nākotnē Arni kopā ar režisoru Aigaru Graubu gaida darbs, veidojot spēlfilmu par leģendāro mūziķu grupu "Jumprava".