100 lietas Latvijas simtgadei. 1966. gads: DEGLAVA TILTS
foto: Zanda Seņkova/LETA

100 lietas Latvijas simtgadei. 1966. gads: DEGLAVA TILTS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Mierlaika Rīga ar sociālistiskās republikas galvaspilsētas jaunajiem rajoniem savieno Degalava tilts. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1966. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1967. gads.

1966. gada lieta jeb būve ir DEGLAVA TILTS jeb satiksmes pārvads Rīgā, kas savieno Purvciemu ar Latvijas galvaspilsēta centru (pa Rīgas romānu aprakstnieka Augusta Deglava vārdā nosaukto ielu) pāri dzelzceļa līnijai. Tautā jau gadu desmitiem šo satiksmes 646 garo 1966. gada novembrī atklāto satiksmes pārvadu sauc par Deglava tiltu, bet reti kurš nojauš, ka oficiāli tam pirmā latviešu pilsētas dzīves atainotāja romānos uzvārdu piešķīra tikai pirms nedaudz gadiem – Ušakova patvaldības Rīgas dome 2014. gadā.

Deglava tilts nav tikai vienkārša satiksmes infrastruktūras būve, bet arī savdabīgs laikmetus savienojošs simbols, kas „veco, mierlaiku” Rīgu savieno ar „sociālistisko, padomisko” Rīgu. Internetā rodamas arī šādas vārsmas:

"Deglava tilts Rīgā 
Rīgu uz pusēm šķeļ -
Stingri un nežēlīgi,
Jautri un smieklīgi.
Šajā pusē vēl Centrs,
Bet otrpus - plašs ciemiņu bars:
Purvciemiņš, Pļavniekciems
Un vēl ciemu ciemiņi:
(...)
Nu re , jau pusLatvijas apskriets
No viena paša Deglava tilta Rīgā”.

Šobrīd jau vairāk nekā pusgadsimtu nokalpojošais Deglava tilts sācis drupt un tādēļ to tagad kapitāli remontē – un ne jau mēs paši, bet atkal ciemiņi: lietuviešu uzņēmums „Kauno tiltai".

48. Latvijas dzimšanas dienā uz svētku torti pie saviem Purvciema sābriem no centra varējām braukt pa tikko būvēto Deglava tiltu, bet nu 100. jubilejā varēsim braukt pa pielaboto.