100 lietas Latvijas simtgadei. 1960. gads: ŽURNĀLS "ZINĀTNE UN TEHNIKA"
2018. gada 21. septembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1960. gads: ŽURNĀLS "ZINĀTNE UN TEHNIKA"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Padomju Latvijā sāk iznākt daudzmaz populāri un saturā pievilcīgi žurnāli. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1960. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1961. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc Staļina nāves, Hruščova laikā, latviešu grāmatplaukti kļuva bagātāki un 1960. gada novembrī uz žurnāla galdiņa varēja likt arī pirmos 1960. gada lietas – ŽURNĀLA „ZINĀTNE UN TEHNIKA” numurus. Šis Latvijas PSR Ministru Padomes Zinātniski tehniskās komitejas, Republikas tautas saimniecības padomes un LPSR zinātniski tehnisko biedrību padomes ilustrētais populārais zinātniski tehniskais žurnāls, tāpat kā daudzi citi padLatvijas preses izdevumi jau 1992. gadā aizdevās mūžībā, kaut gan mēģināja savu esību noturēt pat pārdēvējoties citā vārdā, nevis ideoloģiski nepareizajā „Zinātnē un Tehnikā”. Atmodas laikā tas centās kļūt tautai tuvāks sevi pārkristot par „Zinātne un Mēs”. Bet neizdevās…

Kaut gan vairākiem žurnāliem un avīzēm vēl kopš senajiem Latvijas PSR laikiem ir izdevies saglabāt savus senos nosaukumus, piemēram, - „Rīgas Viļņi”, „Veselība”, „Dārzs un Drava”, „Liesma” (ne žurnāls, bet Valmieras avīze), „Dzirkstele” (Gulbenes avīze), „Vaduguns” (Balvu avīze), „Stars” (Madonas avīze), „Sports” (no avīzes pārtapis par žurnālu), „Satiksmes Darbinieks” (no Tramvaju un trolejbusu pārvaldes avīzes pārtapis par „Rīgas satiksmes” izdevumu). „Zinātne un Tehnika” jau arī tā kā bija ideoloģiski nekaitīgs nosaukums.

„Zinātne un Tehnika”, kas, starp citu, iznāca divās valodās – latviešu un krievu, savā pastāvēšanas gaitā piedzīvoja strauju popularitātes lēcienu. Iespējams, tādēļ, ka tas nebija ideoloģiski pārpolitizēts izdevums. Salīdzinoši ar vēl viena divvalodīgā žurnāla – „Padomju Latvijas Komunists” – populārā zinātnes žurnāla tirāža pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidū bija vairāk nekā 21 reizi lielāka (abās valodās). Padomju Latvijā „plaukstošā sociālisma” stagnācijas gados iznāca vēl trīs žurnāli gan krievu, gan latviešu valodā – „Kino”, „Horizonts” un „Rīgas Modes”, bet arī tos popularitātes ziņā „Zinātne un Tehnika” pārspēja. Tā kā „Zinātne un Tehnika” bija tā, kas padomju laikā apkopoja gan latviešu, gan krievu „atļautās” kopīgās un vienotās intereses. Un, kā redzams, tā it nebūt nebija komunistiskā politika.

Lielā Latvijas padomju enciklopēdija par „Zinātni un Tehniku” raksta: „„Zinātne un Tehnika” publicē galvenokārt Latvijas autoru orģinālrakstus par dabas, tehnikas un sabiedriskajām zinātnēm, arhitektūru, celtniecību, lauksaimniecību, medicīnu, transportu, tehnisko progresu, darba zinātnisko organizāciju, kā arī praktiskus padomus autoamatieriem, fotoamatieriem un citiem, zinātniskās fantastikas darbus”.

Žurnāla iznākšanas pirmajā gadā tirāža bija 25 tūkstoši latviešu valodā un 11,5 tūkstoši krievu valodā, bet 25 gadus vēlāk (1986. gadā) jau 58 000 latviešu valodā un 42 000 krievu valodā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās