Rīgas Starptautiskais kino festivāls pirmo reizi tā pastāvēšanas vēsturē aicināja skatītājus klātienē piedzīvot "Riga IFF Awards"– apbalvošanas ceremoniju jeb festivāla kulmināciju.

"Riga IFF" 2024 apbalvošanas ceremonija

Rīgas Starptautiskais kino festivāls pirmo reizi tā pastāvēšanas vēsturē aicināja skatītājus klātienē piedzīvot "Riga IFF Awards"– apbalvošanas ceremoniju jeb festivāla ...

Kultūra

FOTO: Riga IFF kulminācija - galveno balvu iegūst ukraiņu režisores Žurbas dokumentālā filma "Lēni degošās zemes dziesmas"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sestdien, 26. oktobrī, Rīgas Starptautiskais kino festivāls aicināja skatītājus klātienē piedzīvot "Riga IFF Awards" – apbalvošanas ceremoniju un festivāla kulmināciju.

FOTO: Riga IFF kulminācija – galveno balvu iegūst ...

Krāšņā apbalvošanas ceremonija, kuras režija šogad uzticēta režisoram Gerdam Lapoškam, bet vadīšana – Nacionālā teātra un kino aktierim Igoram Šelegovskim, festivāla galvenajā mājvietā, kinoteātrī "Splendid Palace", pulcēja ne tikai nominēto filmu veidotājus, žūrijas pārstāvjus un nozares profesionāļus, bet arī festivāla apmeklētājus un viesus.

Par festivāla galvenā konkursa, RIGA IFF pilnmetrāžas filmu konkursa laureāti, mākslinieka Ervina Broka veidoto bronzas statuetes un 10 000 EUR naudas balvas ieguvēju tika atzīta Olhas Žurbas dokumentālā filma "Lēni degošās zemes dziesmas"(Songs of the Slow Burning Earth). To žūrija raksturojusi kā "aizkustinošu filmu, kas ar nesalaužamu garu un godīgā, cieņpilnā veidā ataino skaudro kara realitāti ārpus kara frontes". 

Festivāla īsmetrāžas filmu nacionālajā konkursā, kurā par galveno balvu un 1 000 EUR naudas balvu sacentās 9 Latvijas īsmetrāžas filmas, par uzvarētājfilmu atzīta režisora Roberta Vanaga īsfilma "Ziemeļpols" (North Pole). To žūrijas pārstāvji a: "Ar spilgtām kompozīcijām un dzejas uzplaiksnījumiem, kas spēj transformēt labi pazīstamo retos dienas vai nakts brīžos, tiek radīta atmosfēriska pasaule, kas piesaka svaigu, jaunu Baltijas kino balsi".

Savukārt īsfilmu starptautiskajā konkursā 25 darbu konkurencē par labāko izvēlēta Oleksija Radinska īsfilma "Kur beidzas Krievija" (Where Russia Ends) – "Būtisks kolektīvās atmiņas restaurācijas darbs ar arhīva materiāliem. Precīzi, rūpīgi veidots, lai pasargātu Krievijas pamattautu redzamību un vēsturi no imperiālistiskas izdzēšanas un vides izpostīšanas – sveloši aktuāla tēma šodienas Eiropā". Tās veidotāji saņēmuši konkursa godalgu un 2000 EUR naudas balvu.

Īpašu atzinību žūrija izteikusi Kvireina Dēsa darbam "Puberts Džimbobs" (Pubert Jimbob) – "Kad šķiet, ka pasaule ir jukusi un dīvainais ir tava jaunā realitāte, šai filmai ir lemts kļūt par dziedējošas fantāzijas, enerģijas un jautrības avotu. Šis patiesi unikālais diplomdarbs rāda animācijas kaleidoskopisko spēku no savādākās un labākās puses".

Par uzvarētāju Baltijas mūzikas video konkursā izvēlēts režisores Annas Ansones veidotais videoklips vācu postpanka grupas "SMILE" skaņdarbam "Protection", kas saņēmis festivāla godalgu un naudas prēmiju 1000 EUR vērtībā. Pamatojot savu lēmumu, žūrijas locekļi norādīja: "Mēs izvēlamies šo mūzikas video, jo tas ir atradis ideālu līdzsvaru – pilnīgs, vienkāršs un nevainojams, gluži kā labi pagatavota pasta. Reizēm mēs tiecamies atstāt iespaidu uz pasauli ar sarežģītu izpaušanos, taču šis video mums atgādināja, ka īstenā atslēga uz izcilību ir vienkāršība".

Baltijas mūzikas video konkursa žūrija īpašu atzinību izteikusi režisora Antona Georga Grauda veidotajam videoklipam muzikālā projekta "Zvīņas" skaņdarbam "In My Nostrils", norādot, ka "te fantastiski saplūst radošums, vizuālā valoda, īpatns garīgums, un pat mušu kolekcija – šis video mūs aizrāva jau no paša sākuma. Nevaram vien sagaidīt, kur režisora talants aizvedīs viņu tālāk!". Savukārt sadarbībā ar radio SWH organizētā skatītāju vērtējuma galveno balvu – reklāmas kampaņas izvietošanas iespējas Radio SWH ēterā 1000 EUR vērtībā – ieguvusi grupas "Kedrostubùras" skaņdarba "Visai Baika" (režisore Elze Vozbinaite) radošā komanda.

Laureāti paziņoti arī kino nozarei un tās profesionāļiem veltītās sadaļas RIGA IFF FORUM ietvaros. Par festivāla SHORT RIGA Test Screenings jeb testa skašu uzvarētāju un "BBPosthouse" balvas – pēcapstrādes pakalpojumu 5000 EUR vērtībā – saņēmēju atzīta Ildzes Felsbergas īsfilma "Kur saulīte nakti guļ?". SHORT RIGA Test Screenings eksperti to raksturojuši kā filmu, kura "liek tautas mūzikai rezonēt telpās bez logiem, kur darbinieki meklē jēgu rituālos un atkārtojumos, savu laiku nokalpojušu mēbeļu un tehnoloģiju ieskauti".

Savukārt īpaša atzinība izteikta režisoru Jēkaba Okonova un Aivars Šaicāna īsfilmai "Žļurga". "Negaidīti notikumi, laimīgas sakritības un jaundzimušas draudzības daudzās nokrāsas savijas stāstā, ko radījusi jaudīga trijotne, kuru vieno spēcīgas saites un burvīga aura," filmu aprakstījuši eksperti. 

Tikmēr starp filmu tirgus un kopproducēšanas platformā RIGA IFF SHOWCASE prezentētajiem pilnmetrāžas filmu un daudzsēriju projektiem starptautiskā žūrija par uzvarētāju izvēlējusies Valērijas Sočivecas pilnmetrāžas filmas projektu "Curtain", "akūtu, atkailinātu attiecību drāmu ar diviem bagātīgi izstrādātiem galvenajiem varoņiem."  

Savukārt prezentēšanai filmu tirgū Zagrebā, "New European Market Zagreb" norisē, izvēlēts Doma Petronis un Tjagu Gedeša daudzsēriju mākslas filmas projekts "Cold"– "Pamatīgs, labi izstrādāts un uzmanību noturošs projekts ar acīmredzamu starptautisko pievilcību. Tas reflektē par būtisku laiku Eiropas vēstures virzībā, kas sasaucas ar izaicinājumiem, ar kuriem joprojām saskaramies šodien".