0dienas
6stundas
34minūtes
38sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Piektdien, 25. oktobrī, Rīgas ostā ieradušies NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi, apliecinot NATO apņemšanos nodrošināt jūras drošību un kolektīvo aizsardzību Baltijas jūras reģionā.

Rīgā ieradušies NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi

Piektdien, 25. oktobrī, Rīgas ostā ieradušies NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi, apliecinot NATO apņemšanos nodrošināt jūras drošību un ...

Sabiedrība

FOTO: Rīgā ieradušies NATO jūras pretmīnu grupas kuģi, stiprinot drošību Baltijas jūras reģionā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Piektdien, 25. oktobrī, Rīgas ostā ieradušies NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi, apliecinot NATO apņemšanos nodrošināt jūras drošību un kolektīvo aizsardzību Baltijas jūras reģionā. Lai pārrunātu ostas stratēģisko nozīmi un sadarbību ar Latvijas galvaspilsētu, Rīgas domi apmeklēja un ar pilsētas izpilddirektoru Jāni Langi tikās kuģu kapteiņi un grupas komandiere Beata Krola (Beata Król).

FOTO: Rīgā ieradušies NATO jūras pretmīnu grupas k...

Tikšanās laikā Lange sirsnīgi sveica kuģu komandu Rīgā, īpaši uzsverot pilsētas ilgo vēsturi kā stratēģisku ostu un NATO klātbūtnes svarīgumu Latvijas drošībai. "Rīgas osta ir būtisks ekonomikas centrs, kas ne tikai veicina tirdzniecību, bet arī ir simbols sadarbībai starptautiskā mērogā, kam NATO spēki sniedz īpašu atbalstu, stabilitāti un drošību Baltijas reģionā," uzsvēra Rīgas pilsētas izpilddirektors.

Kapteine Krola, kura vada SNMCMG1, izteica pateicību par viesmīlību un apstiprināja NATO grupas gatavību veikt mīnu neitralizācijas operācijas un patrulēšanu Baltijas jūrā. Pēc tikšanās ar Rīgas izpilddirektoru, kuģu komanda plāno pavadīt vairākas dienas Rīgas ostā, daloties dažādos pasākumos un apmācībās.

SNMCMG1 komandavadība ir uzticēta Vācijai, grupas sastāvā šobrīd ir kuģi no Beļģijas, Nīderlandes, Lietuvas, Latvijas un Vācijas. Grupu vada B. Krola, kura šobrīd ir 3. vācu mīnu meklēšanas eskadras komandiera vietniece. Viņa karjeras laikā ieguvusi plašu pieredzi jūras operāciju vadībā un ir bijusi daļa no vairākām svarīgām NATO misijām. Viņa ir viena no retajām sievietēm, kas komandē jūras spēku vienības NATO misijās, apliecinot savu izcilo profesionālismu un ieguldījumu starptautiskajā drošībā.

Kopš gada sākuma SNMCMG1 aktīvi patrulē Ziemeļu, Baltijas un Norvēģu jūrās, koncentrējoties uz jūras mīnu un munīcijas atrašanu un neitralizēšanu.

SNMCMG1 ir daļa no alianses Reaģēšanas spēku jūras komponentes un tās galvenais uzdevums ir būt gataviem veikt pretmīnu darbību jūrā noteiktā gatavības laikā. Ikdienā grupas kuģi piedalās apmācībā, veic manevrēšanas vingrinājumus, kuģošanas treniņu, piedalās arī militārajās mācībās, kurās iznīcina mīnas. Kā viens no pakārtotajiem uzdevumiem ir patrulēšana, kuras laikā NATO klātbūtne tiek demonstrēta gan jūrā, gan krastā, ostu vizīšu laikā.

SNMCMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki. NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas speciāli izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Latvijas bruņotie spēki SNMCMG1 piedalās kopš 2007. gada. 2017. gada jūlijā Latvijai pirmo reizi tika uzticēts pārņemt tās komandvadību. Vizīte Rīgā apliecina NATO ciešo vienību sadarbību ar Latviju un īpaši alianses apņemšanos nodrošināt reģionālo drošību Baltijas jūras reģionā.